Članak

Gledanjem tražili spas

16. Decembra 2014.00:00
Svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Zenici govorili su o saznanjima koja imaju o odvođenju porodice Božić.

This post is also available in: English

Nuzhet Kovač je kazao da je u naselju Tetovu (općina Zenica) vidio puno okupljenog svijeta ispred škole. Tada je, kako je ustvrdio, prvi put vidio vojne uniforme, istaknuvši da su svi imali maske i da nije nikoga prepoznao. 

“Kad sam ušao u školu, vidio sam trojicu. Ruke su im bile vezane žicom, nisu bili pretučeni i izgledali su normalno. Gledali su u mene kao da vide spas. Rekao sam vojnicima da ih odvežu, i to su uradili. Rekao sam im da predaju oružje ako imaju i da će ih pustiti”, ispričao je Kovač. 

Prema njegovom iskazu, i kod ulaza u školu je vidio trojicu komšija. Kako je kazao Kovač, i za njih je vojnicima rekao da nisu četnici te da bi ih trebali pustiti.

Svjedoku je predočena izjava koju je dao u istrazi, u kojoj stoji da je u školi bila stacionirana jedinica poznata po imenu “25”. Na suđenju je svjedok kazao da se ne sjeća da je to izjavio, dodavši da mu nije poznato koja je jedinica bila u školi.

Na pitanje Odbrane, svjedok je rekao da tada u školi nije vidio optuženog Šarića. 

Jasmin Šarić, bivši oficir, i Seđad Đerahović, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), optuženi su za zlostavljanje i premlaćivanje civila, od kojih je jedan preminuo, a drugi su zadobili teške povrede. 

U optužnici se navodi da je Đerahović s drugim vojnicima 16. juna 1992. u selu Bukovica iz kuće izveo Anđelka Božića i njegova dva sina, te da su ih tukli tražeći da kažu gdje je skriveno oružje. 

Prema optužnici, svu trojicu su proveli kroz sela Banlozi i Tetovo i odveli u prostorije Osnovne škole “Hasan Kikić” u Tetovu, gdje je bila smještena komanda vojne jedinice.

“Oca i starijeg sina su odveli u kancelariju kod komandira Jasmina Šarića, koji ih je zajedno s drugim potčinjenim vojnicima nastavio tući rukama, nogama, kundacima pušaka, toliko da je otac podlegao, a sin u nekoliko navrata gubio svijest”, stoji u optužnici.

Drugi svjedok, Hasan Kovač je ispričao kako je za odvođenje porodice Božić čuo od oca, istaknuvši da je bio raspoređen na rejonu planine Lisac, kod releja. 

“Sjećam se da mi je javljeno da ima nekih kretanja… Nas petorica ili šestorica smo se spustili ispod releja. Našli smo jedan kombi i zarobili vozača, koji je bio pripadnik ABiH. Rekao nam je da je iz ‘25’ i da su odveli Veseljka Božića da pokaže gdje je skriveno oružje”, ispričao je Hasan Kovač.

Vozača su, kako je kazao svjedok, sproveli do Teritorijalne odbrane (TO) u selo Gradišće, i on je odatle pušten. Kasnije, kazao je svjedok, nisu više nikoga vidjeli. 

“Čuo sam kasnije da je Anđelkovo tijelo nađeno pred poliklinikom, a da su mu djeca u Kazneno-popravnom domu u Zenici”, rekao je svjedok.

Prema optužnici, mrtvo tijelo Anđelka Božića vojnici su odvezli do zgrade Hitne pomoći, gdje su ga izbacili i ostavili, a njegove sinove odveli u zatvor u Zenici, gdje su ostali zarobljeni do kraja oktobra 1992. godine.

Budući da braća Nedeljko i Veseljko Božić žive u Australiji, Sudsko vijeće još nije utvrdilo da li će biti saslušani u sudnici ili putem videolinka. Odluka će biti donesena naknadno. 

Odbrana optuženih se usprotivila saslušanju putem videolinka.

Suđenje se nastavlja 9. januara.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English