Članak

Tarandžiću i Zecu po tri godine zatvora

15. Decembra 2014.00:00
Okružni sud u Banjaluci osudio je Slobodana Tarandžića i Duška Zeca na po tri godine zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Banjaluke.

This post is also available in: English

Tarandžić i Zec, nekadašnji pripadnici policijske stanice Mejdan, oglašeni su krivim da su 22. jula 1993. godine zaustavili Sabahudina Ramića, koji je nakon toga krenuo pobjeći u obližnji potok Drenovača. Zatim, kako se navodi, Tarandžić je Zecu naredio da puca, a ovaj je to prihvatio i ubio Ramića rafalom iz automatskog oružja. 

Predsjednica Sudskog vijeća Snježana Kudrić rekla je da je Okružno tužilaštvo nesporno dokazalo da su Tarandžić i Zec krivi za ratni zločin.

“Odbrana je tokom suđenja tvrdila da su optuženi postupili u skladu sa zakonom i da im je Ramić odbio pokazati identifikacioni dokument, a zatim da ih je i napao. Međutim, utvrđeno je da nije bilo krajnje nužde da se koristi vatreno oružje”, pojasnila je Kudrićeva.

Ona je istakla da je na osnovu svega utvrđeno da je Tarandžić podstrekao Zeca da ubije Ramića.

“Kao olakšavajuće okolnosti, Vijeće je cijenilo protok vremena, da su porodični ljudi, slabijeg imovinskog stanja, da ranije nisu osuđivani i njihovo korektno držanje tokom procesa”, rekla je Kudrićeva.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Povezani članci

22. Oktobra 2014.

Ljudski jauk

Goran Obradović


This post is also available in: English