Članak

Naloženo psihijatrijsko vještačenje Čeče

15. Decembra 2014.00:00
Kantonalni sud u Sarajevu donio je naredbu o psihijatrijskom vještačenju Ibrahima Čeče, optuženog za zločine počinjene nad srpskim civilima u Sarajevu, kako bi se utvrdilo da li je sposoban da prati suđenje.

This post is also available in: English

Jasmina Begić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je optuženi bio smješten na Psihijatrijskoj klinici u Sarajevu od 24. juna do 18. jula ove godine, te kako je utvrđeno da ima posttraumatski stresni poremećaj, kao i da je imao “tešku depresivnu epizodu”.

“Vijeće donosi rješenje da se izvrši psihijatrijsko vještačenje Čeče, da vještaci utvrde sadašnje psihičko stanje, da li boluje od duševnih poremećaja, te da li je sposoban da učestvuje u postupku”, rekla je Begić.

Optužnica tereti Čeču, nekadašnjeg pripadnika Armije BiH (ABiH), za fizičko zlostavljanje civila srpske nacionalnosti u naselju Dobrinja.

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu kojom je Ibrahim Čečo bio osuđen na dvije godine zatvora za ovaj zločin i predmet vratio Kantonalnom sudu u Sarajevu na obnovljeno suđenje.

Suđenje je odgođeno na neodređeno vrijeme, a bit će nastavljeno nakon vještačenja.

Albina Sorguč


This post is also available in: English