Članak

Ne sjećaju se ko ih je tukao u Nevesinju

11. Decembra 2014.00:00
Svjedoci Odbrane u nastavku suđenja Milenku Vukoviću nisu mogli da potvrde pred Okružnim sudom u Trebinju da ih je optuženi maltretirao u Nevesinju sredinom juna 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Senad Šarančić je rekao da je u Domu JNA, u koji su prvedeni, bio smješten Krizni štab.

Kako je rekao, ugurani su u jednu malu prostoriju gdje je Kuljić zvani Jogi pokušao da ih bije.

“Međutim, u tome ga je spriječio Branko Vojičić, ali ne zadugo, pošto je poslije toga ušla jedna osoba koja ih je tukla”, rekao je svjedok, ali nije mogao da potvrdi da je to bio optuženi Vuković.

Svjedok nije mogao da kaže da li je ikada vidio optuženog, navodeći da je više od dvije decenije uticalo da se izgled dosta promijeni.

Vukovića optužnica tereti da je u junu 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, nečovječno postupao prema civilima: Senadu, Hajrudinu, Mušanu i Hajru Šarančiću iz sela Čanje u nevesinjskoj opštini.

Svjedok Esad Šarančić je rekao da je 16. juna 1992. iz sela Čanje traktorom pošlo 30-tak ljudi, uglavnom žena i djece. Od muškaraca, pored njega, bio je samo Kemal Šarančić.

“Na punktu kod Kifinog Sela zaustavili su nas tražeći propusnicu. Pošto je nismo imali, došla je vojna policija koja nas je razdvojila. Kemala i mene su odvezli u Krizni štab u Domu JNA ili, Kino-sali, kako tu zgradu još zovu, a žene i djecu u Fabriku alata”, prisjetio se Šarančić.

U Kriznom štabu, kako je kazao, ispitivani su dva do tri sata o naoružanju.

“Tu su nas tukli, najviše neki Dragan ili Danilo Kuljić zvani Jogi. Pošto smo bili okrenuti leđima, nisam vidio ko udara, ali je zid bio sav u krvi, a ja sam jedno vrijeme bio bez svijesti”, rekao je Šarančić.

Svjedok Šućro Šarančić je tvrdio da ga je nakon privođenja ispitivao policajac Đerić, kojeg je poznavao i prije rata.

“Ispitivan sam u Domu JNA, u prizemlju, o tome gdje je ko otišao, šta ima u selu, ima li naoružanja. Kad me je Đerić ispitao, izašao je iz prostorije, a onda je upao neki momak koji me je prvo čizmom udario u grudi, a onda šakama u glavu. Pitao me je: ‘Znaš li ti ko sam ja? Ja sam Vuk ili Vučko’ Ne sjećam se tačno”, opisao je svjedok.

On je rekao da nije poznavao osobu koja ga je tada tukla u Domu JNA, niti da bi ga poslije više od dvije decenije prepoznao.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 29. januar.

Povezani članci

Milanka Kovačević


This post is also available in: English