Članak

Vukadinović priznao krivicu bez sporazuma

8. Decembra 2014.00:00
Drago Vukadinović, optužen za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. godine na području Busovače, izjasnio se pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku da je kriv.

This post is also available in: English

Braniteljica optuženog Branka Praljak i tužilac Ahmed Mešić potvrdili su kako sa optuženim nije postignut sporazum o priznanju krivnje.

“To je moja slobodna volja”, kazao je optuženi Vukadinović.

Kantonalno tužilaštvo u Travniku tereti Vukadinovića da je nanosio teške tjelesne povrede i nečovječno postupao prema Š.N. iz mjesta Luke u općini Busovača.

“‘Šta ćeš, balinkuro, odlazi odavde!’, rekao je Vukadinović oštećenoj, koja je nakon toga istjerana iz svoje kuće, u koju je doseljena hrvatska porodica iz mjesta Čukle u općini Travnik”, navodi se u optužnici.

Kako se dodaje, optuženi je u junu pretukao Š.N., koja je nakon toga imala krvarenja, te je prijetio da će joj ubiti sina, koji je u to vrijeme bio u zatvoru na Kaoniku, nadomak Busovače.

“Nakon što su vojnici koji su bili sa optuženim pronašli novac oštećene u iznosu između 16.500 i 17.000 njemačkih maraka, udaljili su se. Poslije ovog događaja Š.N. je napustila mjesto Luke i područje općine Busovača”, navodi se u optužnici.

U to vrijeme, prema optužnici, Vukadinović je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Vitezu. 

Ročište na kojem će Sudsko vijeće razmotriti izjašnjenje o krivnji bit će naknadno zakazano.

Povezani članci

Kenan Kavazović


This post is also available in: English