Članak

Stradanje žene u Kućicama

19. Novembra 2014.00:00
Na suđenju Ranku Rakiću, Željku Rakiću i Marku Stankoviću, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Zenici je izjavio da je žena za čije su ubistvo optuženi “vjerovatno nastradala od oružja Alijinih vojnika”.

This post is also available in: English

Dragomir Kostadinović je rekao da je situacija u mjestu Kućice (općina Zavidovići) u septembru 1992. godine bila loša, te da je više ljudi poginulo.

“Mislim da je 9. septembra poginula Rasimovca. Ne znam kako, jer se nije moglo izaći iz kuće od pucnjave. Mene je Rasim Husanović pozvao sutradan ujutro i ja sam s njim i jednim rođakom unio tijelo u kuću, gdje smo je okupali i obukli, a poslije sahranili na muslimanskom groblju”, kazao je Kostadinović i dodao da su za njenu smrt vjerovatno krivi “Alijini vojnici”.

Svjedok je precizirao da se tijelo nalazilo desetak metara ispod kuće i da kuća nije bila zapaljena, te da je Rasim Husanović s djecom tu nastavio živjeti još neko vrijeme.

Kantonalno tužilaštvo je svjedoku Kostadinoviću željelo prezentirati iskaz koji je dao u istrazi 2006. godine, ali se Odbrana tome usprotivila s obzirom da u tužilačkom spisu ne postoji naredba o provođenju istrage protiv dvojice Rakića i Stankovića. 

S obzirom da je istragu provodilo Državno tužilaštvo, Sudsko vijeće je dalo vrijeme Kantonalnom tužilaštvu da pribavi naredbu.

Ranko i Željko Rakić te Stanko Marković, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi su da su u ljeto 1992. godine došli pred kuću porodice Husanović u mjestu Kućice (općina Zavidovići), gdje su tukli jednog čovjeka, a zatim njegovu ženu, kćerku i unuku odveli prema brdu, a kuću zapalili. 

Kako se navodi u optužnici, nedugo nakon odlaska čuo se pucanj, a ženino tijelo je pronađeno na tom mjestu kasnije. 

Suđenje se nastavlja 9. decembra.

Dženana Sivac


This post is also available in: English