Članak

Smrtonosne rane glave

14. Novembra 2014.00:00
U nastavku suđenja Iliji Đogatoviću, sudski vještak medicinske struke Hamza Žujo je rekao da je pregledom ekshumiranog tijela utvrdio da je Sulejman Šutković stradao od rana zadobijenih u glavu i karličnu kost.

This post is also available in: English

Iznoseći nalaz i mišljenje pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, Žujo je kazao da je tijelo Šutkovića ekshumirano na Gradskom groblju “Bijeli harem” u Donjem Vakufu, te da je pregledom ostataka utvrdio da su “smrtonosne rane u predjelu glave i karlične kosti nanesene projektilima iz vatrenog oružja”.

Na pitanje Branke Praljak, braniteljice optuženog Đogatovića, od koliko projektila su rane mogle nastati, Žujo je odgovorio da ne može biti potpuno siguran. 

“Cijeneći mjesta ranjavanja, dajem mogućnost da je to moglo nastati sa dva projektila iz vatrenog oružja. Ne mogu odrediti ulaznu i izlaznu ranu i udaljenost sa koje je pucano na osnovu skeletnih ostataka”, rekao je Žujo.

Đogatović, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je sredinom juna 1992. godine, zajedno sa Čedom Fonjgom, koji je u međuvremenu umro, pucao u leđa Sulejmanu Šutkoviću i još jednom civilu u mjestu Čehajići, u općini Donji Vakuf. 

Tom prilikom, kako se navodi u optužnici, Šutković je ubijen, dok je drugi civil pobjegao prema Bugojnu, na teritoriju koju je kontrolisala Armija BiH (ABiH).

Nastavak suđenja zakazan je za 8. decembar.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English