Članak

Martić “bolešljivi čuvar stoke”

13. Novembra 2014.00:00
U nastavku suđenja Mati Martiću za zločine počinjene u Žepču, svjedok Odbrane je rekao da je optuženi 1993. godine bio čuvar stoke i da nije imao uniformu, naoružanje ili vojna zaduženja.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Kantonalnim sudom u Zenici, Branko Tadić je kazao da je u julu 1993. godine bio zapovjednik voda logističke satnije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Lovnice (općina Žepče), u čijem sastavu su bili čuvari stoke.

Prema riječima Tadića, optuženi Mato Martić bio je jedan od čuvara stoke.

“Ja sam ga rasporedio na te poslove. On je bio među starijim ljudima, bio je bolešljiv i bojažljiv. Nakon izbijanja sukoba između Armije BiH (ABiH) i HVO-a doveli smo stoku koju je trebalo čuvati. Naš zadatak je bilo i pripremanje hrane i dostava vojnicima na crti”, rekao je Tadić.

On je kazao i da čuvari stoke nikada nisu dobijali drugačije zapovijedi te da Martić nije imao uniformu ni naoružanje.

Tadić je izjavio i da prevoz sanitetskim vozilom ili konjskom zapregom između Lovnice, Ljeskovice i Perkovića nije bio moguć 1993. godine, kao ni između Gornje Lovnice i Žepačkog raskršća ili Varde i Ljeskovice, što su mjesta koja se navode u optužnici protiv Martića.

Martić je optužen da je u julu 1993. godine, kao pripadnik HVO-a, grupu zarobljenih pripadnika ABiH iz škole u Perkovićima poveo na položaj, gdje ih je zlostavljao i udarao kundakom po raznim dijelovima tijela, a u dvojicu pucao.

Odgovarajući na pitanja Kantonalnog tužilaštva, svjedok Tadić je rekao da u ljeto 1993. nije bilo zarobljenika, a da su tranšeje i rovove gradili i uređivali samo vojnici HVO-a.

Suđenje se nastavlja 3. decembra.

Dženana Sivac


This post is also available in: English