Članak

Ubistvo brata pred kućom

12. Novembra 2014.00:00
U nastavku suđenja Ivi Crepulji, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Zenici je rekao da je vidio kako je njegov brat ubijen ispred kuće.

This post is also available in: English

Sulejman Kovačević je kazao da je imao 11 godina kada je 1993. pred njegovu kuću došao čovjek u uniformi i počeo, uz psovke, dozivati njegovu majku.

“Majka je doviknula da će brzo doći, a moj brat Mirzet je rekao: ‘Šta je, komšija, reci meni’, i krenuo prema njemu. Vojnik je zapucao, brat je pao, pridigao glavu i rekao: ‘Što me ubi?’, i ponovo pao. Ja i brat smo otrčali po vojsku, a kada smo se vratili, brat je lažao sav krvav. Unijeli su ga u kuću, a sutradan je bila dženaza”, ispričao je Kovačević.

Svjedok Kovačević je rekao da vojnika koji je ubio nejgovog brata nije poznavao.

“Sjećam se da je bio visok i pomršav. Kasnije sam čuo od roditelja ko je, a vidio sam ga na slikama kod njegovog strica Luke. Kada me je policija ispitivala, pokazali su mi neke fotografije, a ja sam na osnovu svega pokazao optuženog Crepulju. Nisam ga vidio do suđenja”, dodao je svjedok.

Crepuljina Odbrana je prigovorila iskazu svjedoka Kovačevića s obzirom da na pitanja Kantonalnog tužilaštva navodi detalje o ubistvu, dok na pitanja Odbrane uglavnom odgovara da se ničega ne sjeća.

Odbrana je također zatražila zapisnik o prepoznavanju optuženog Crepulje, na šta je Kantonalno tužilaštvo objasnilo da zvanično prepoznavanje sa Kovačevićem nije obavljeno.

Kovačevića je Odbrana pitala i da li je istina da su tog dana pred njegovom kućom ubijene tri osobe, a ne samo njegov brat, što je svjedok negirao.

Optužnica tereti Crepulju da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 16. oktobra 1993. godine, bez povoda i razloga, ubio jednog maloljetnog civila u mjestu Ratanj.

Na ovom ročištu je u korist Optužbe svjedočio i Rušid Kovačević, koji je kazao da je 16. oktobra 1993. kod rijeke Trstionice čuo ispaljeni rafal iz pravca kuće Sulje Kovačevića.

“Zatim je pored mene naišao Ivo Crepulja, koji je samo rekao: ‘Hoće li to, komšija?’, i produžio. Imao je na sebi maskirnu unformu i nosio je automatsku pušku sa drvenim kundakom, koliko se sjećam, jer sam i ja bio pod strahom”, izjavio je svjedok.

Nedugo zatim, svjedok je vidio nekoliko vojnika Armije BiH (ABiH) koji su mu rekli da je Ivo ubio Mirzeta Čizmu zvanog Nusret.

Suđenje se nastavlja 8. decembra.

Dženana Sivac


This post is also available in: English