Članak

Bejtićeva Odbrana traži izuzeće sudije

12. Novembra 2014.00:00
Odbrana Samira Bejtića, optuženog za zločine počinjene na Kazanima kod Sarajeva, zatražila je izuzeće sudije, zbog čega je odgođena žalbena sjednica pred Vrhovnim sudom Federacije BiH.

This post is also available in: English

Branilac Fahrija Karkin zatražio je izuzeće sudije Zorice Gogale, jer smatra da ne može biti objektivna u ovom predmetu. 

“Poznato mi je da je sudija Gogala lično preživjela tragediju, sličnu događajima iz ovog predmeta. To ukazuje da ne bi bila objektivna”, kazao je Karkin.

Ljiljana Filipović, predsjedavajuća petočlanog Sudskog vijeća, rekla je da će zahtjev Odbrane biti dostavljen predsjedniku Vrhovnog suda na odlučivanje o izuzeću.

Bilo je planirano da pred Vrhovnim sudom bude održana sjednica povodom žalbe Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu na presudu kojom je Bejtić, bivši pripadnik Desete brdske brigade Armije BiH (ABiH), u decembru 2011. oslobođen optužbi za zločine nad srpskim civilima počinjene na Kazanima 1992. i 1993. godine.

Bejtić je iz Njemačke izručen prije 12 godina i od tada mu se sudi. On je 2006. bio osuđen na 14 i po godina za zločine na Kazanima, a potom je dva puta oslobođen – 2008. i 2011.

Marija Taušan


This post is also available in: English