Članak

Optuženi pripadnik rezervnog sastava policije

7. Novembra 2014.00:00
Na suđenju Slobodanu Bogdanoviću i Goranu Sladoju, optuženima za zločine počinjene u Sarajevu, svjedok Odbrane je izjavio da je optuženi Bogdanović bio u rezervnom sastavu policije i da je nosio plavu uniformu.

This post is also available in: English

Njegoš Malidžan, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), rekao je da je Bogdanovića poznavao površno.

“Mobilisan sam početkom aprila u VRS, bio sam stacioniran na Dobrinji. Prilikom borbenih dejstava ranjen sam u stomak i u nogu. Bio sam desetak dana na Palama u bolnici, svaka tri-četiri dana išao sam u Kasindo na previjanje”, ispričao je Malidžan, dodavši da je tri mjeseca bio na bolovanju.

On je naveo da je iz bolnice izašao kada su bili napadi na ulice Ozrenska i Milinkladska.

“Par puta sam vidio Bogdanovića da je prolazio tuda. (…) Bio je u rezervnom sastavu policije i imao plavu uniformu”, kazao je Malidžan.

Svjedok je dodao da je polovinom 1993. godine prešao u jedinicu koja je bila na Jevrejskom groblju.

Odgovarajući na pitanje Optužbe, svjedok je rekao da se ne može sjetiti kada je bio napad na Ozrensku i Milinkladsku ulicu. 

“Bio je naoružan sigurno, ne znam šta je nosio od naoružanja”, odgovorio je svjedok na pitanje tužioca Seada Kreštalice da li je Bogdanović bio naoružan kad ga je vidio.

Bogdanović i Sladoje optuženi su da su 13. juna 1992. došli i iz kuće odveli Bajru i Suada Bešića u garažu, gdje su ih udarali, a kasnije ih prebacili do Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit. Tom prilikom je Suad Bešić smrtno stradao.

Malidžan je kazao da drugooptuženog Sladoju poznaje od polovine 1993. godine, kada je prešao u jedinicu na Jevrejskom groblju.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. novembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English