Članak

Počelo suđenje Redžepu Salaju

5. Novembra 2014.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta počelo je suđenje Redžepu Salaju, optuženom za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene na području Brčkog.

This post is also available in: English

Tužilac Radmilo Ivanović kazao je da će Optužba dokazati navode iz optužnice saslušanjem većeg broja svjedoka i oštećenih, kao i eksperata iz Beograda koji su se bavili ispitivanjima zločina počinjenih u Brčkom.

Branilac Osman Mulahalilović je istakao da njegov branjenik nije počinio zločine u ratu, te da Tužilaštvo Brčko Distrikta tokom suđenja “neći moći dokazati navode optužnice”.

Mulahalilović je rekao i da će Tužilaštvo u ovom slučaju ispitati nekoliko oštećenih, koje je nazvao “profesionalnim svjedocima koji se pojavljuju i na drugim predmetima ratnih zločina”.

“Protiv jednog od njih već je podnesena krivična prijava zbog lažnog svjedočenja”, rekao je Mulahalilović.

Tužilaštvo Brčko Distrikta tereti Salaja da je učestvovao u ubistvima, mučenjima i nečovječnim postupanjima nad civilima i ratnim zarobljenicima na području općine Brčko.

S obzirom da se Salaj od početka juna ove godine nalazi u pritvoru, obje strane su zatražile od Sudskog vijeća da se suđenje ubrza.

Prvobitno je sa Salajem optužen i Mensur Peljto, ali je postupak protiv njega razdvojen i još uvijek nije zakazan početak suđenja.

Naredno ročište je zakazano za 24. novembar, kada će biti saslušani prvi svjedoci.

Povezani članci

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English