Članak

Hadžiću tri, a Hodžiću godina zatvora

31. Oktobra 2014.00:00
Osnovni sud Brčko Distrikta osudio je Galiba Hadžića na tri, a Nijaza Hodžića na godinu zatvora zbog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti počinjenih na području Brčkog.

This post is also available in: English (English)

Hadžić je proglašen krivim da je, kao policijski inspektor, fizički zlostavljao zatvorena lica u logorima koji su uspostavljeni u školi, zadružnom domu i drugim objektima u Gornjem Rahiću.   

Hadžić je osuđen po 13 od 17 tačaka optužnice, a četiri je oslobođen zbog nedosljednosti u iskazima i izjavama oštećenih.

Drugooptuženi Hodžić je, kao pripadnik Vojne policije 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane, proglašen krivim po svih pet tačaka optužnice, također za fizičko zlostavljanje zatočenih u Gornjem Rahiću.

Pri izricanju ove kazne Sud je kao olakšavajuće okolnosti uzeo da je Hadžić u vrijeme počinjenja tih djela zbog okolnosti u kojima je radio bio u izuzetno stresnoj situaciji, da do sada nije bio osuđivan, te da je lice starije životne dobi.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Nijaz Kalender u obrazloženju je naveo da je pri odmjeravanju kazne Hadžiću u obzir uzeto da je optuženi bio u izuzetno stresnoj situaciji, da do sada nije bio osuđivan, te da je starije životne dobi.

Kalender je istakao da je Vijeće ocijenilo da će se izrečenom kaznom, koja je manja od zakonski minimalne, postići željeni efekt kažnjavanja krivice, te da će oštećeni dobiti moralno zadovoljenje.

Optuženi su se tokom suđenja branili sa slobode.

Na ovu nepravosnažnu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom sudu Brčko Distrikta.

This post is also available in: English (English)