Članak

Svjedoci tvrde da Cvetković nije išao na Srebrenicu

28. Oktobra 2014.00:00
U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedoci Odbrane su kazali da optuženi Aleksandar Cvetković nije išao u akcije na ovaj grad u junu i julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Nemanja Bobar je ispričao da je od januara 1995. bio mobilisan kao vezista u Desetom diverzantskom odredu Vojske Republike Srpske (VRS). On je rekao da je bio smješten pri Vlaseničkom vodu, ali da je posao veziste obavljao i u vodu u Bijeljini.

“Milorad Pelemiš je bio komandant, zamjenik za Bijeljinu mu je bio Franc Kos, a za Vlasenicu Lule”, naveo je Bobar i dodao kako je odred bio nacionalno mješovit, ali da su odnosi bili korektni.

Bobar je kazao da su svi pripadnici Odreda, kako vojnici, tako i vezisti, kuharice i vozači, primali platu, a da su diverzanti bili dodatno plaćeni po akcijama. Također je naveo da je humanitarna pomoć dijeljena podjednako svim pripadnicima odreda i da je tretman bio isti za sve.

“Naročito su se isticali Slovenac i ovi Hrvati, valjda da se pokažu. Učestvovali su u svim akcijama”, prisjetio se Bobar i dodao da je bio vezista u dvije akcije na Srebrenicu, u takozvanoj “Tunel” i u drugoj oko Petrovdana 1995.

On je rekao da poznaje Aleksandra Cvetkovića, koji je bio vozač Vlaseničkog voda, ali da on nije išao niti vozio vojnike u akcije na Srebrenicu.

“Rijetko je bio u bazi. Skitao je po Srbiji i skupljao pomoć. Jednom je donio nove patike za sve”, kazao je svjedok i dodao kako je Cvetković inače bio duhovit, te da nije nikada kod njega vidio da ispoljava agresivnost.

Ovaj svjedok je također naveo da nije čuo da je Cvetković učestvovao u bilo kakvim likvidacijama.

Tužilaštvo BiH tereti Cvetkovića, bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a, za ubistva preko 900 Bošnjaka počinjena na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine.

Sud BiH je osudio Franca Kosa na 35 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u julu 1995. u Srebrenici.

Drugi svjedok na ovom ročištu je bio bivši vozač Desetog diverzantskog odreda VRS-a Željko Vuković, koji je rekao da je vozio diverzante u obje akcije na Srebrenicu, te da Cvetković sigurno nije išao s njima.

Vuković je kazao da je po povratku iz Srebrenice oko 15. jula vidio Cvetkovića u bazi kako popravlja neki kamion.

“Čuo sam da je bio iz imućne porodice. On je bio fenomenalan, šaljivdžija”, naveo je Vuković.

Oba svjedoka su ispričala kako su se svi u bazi šalili na račun optuženog i “roktali” kad bi on prošao, asocirajući na njegovu priču o tome kako je vidio krmaču od 400 kilograma. Nijedan svjedok nije znao gdje je Cvetković navodno vidio tu krmaču.

Suđenje se nastavlja 11. novembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English