Članak

Ponovno devetorica osumnjičenih u pritvoru

23. Oktobra 2014.00:00
Sud BiH prihvatio je žalbu Državnog tužilaštva i ponovno odredio pritvor devetorici osumnjičenih za zločine počinjene na području Doboja i Teslića.

This post is also available in: English

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, pritvor je određen kako bi se osiguralo neometano provođenje istrage u ovom predmetu.

Jednomjesečni pritvor je određen Andriji Bjeloševiću, Milanu Saviću, Dušanu Kuzmanoviću, Marinku Đuriću, Miroslavu Pijunoviću, Dobrivoju Ćulibrku, Saši Gavranoviću i Zoranu Šijuku.

Oni su prvobitno uhapšeni 1. septembra i određen im je pritvor, ali ih je Državni sud nakon mjesec dana pustio na slobodu uz mjere zabrane putovanja, te sastajanja sa osumnjičenim i svjedocima, na šta se žalilo Tužilaštvo BiH.

Za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. godine u Tesliću i Doboju, Državno tužilaštvo uz ovu devetoricu sumnjiči Predraga Markočevića, Dragana Marijanovića, Darija Slavuljicu i Predraga Subotića, ali se oni brane sa slobode.

Iz Tužilaštva BiH navode kako se istraga protiv ovih osumnjičenih odnosi na “vrlo teške ratne zločine”, a predmet je “Tužiteljstvu BiH proslijeđen na procesuiranje iz Tužiteljstva Haškog tribunala”.

Denis Džidić


This post is also available in: English