Članak

Perici Adžiću četiri godine zatvora

23. Oktobra 2014.00:00
Kantonalni sud u Zenici osudio je bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Pericu Adžića na četiri godine zatvora zbog ratnog zločina nad ranjenicima i ratnim zarobljenicima u Žepču.

This post is also available in: English

Predsjedavajući Sudskog vijeća Nermin Tešnjak kazao je da su svjedoci Optužbe “uvjerljivo i vjerodostojno” opisali šta se dešavalo u improvizovanoj bolesničkoj sobi u Osnovnoj školi u Žepču kada je Adžić sa još jednom osobom u ljeto 1993. godine došao i maltretirao ranjenike i bolesnike, a u jednog od njih i pucao.

“Ovi svjedoci su poznavali Adžića odranije, i konkretno i uvjerljivo su opisali kako je, sa još jednom osobom, ušao u bolesničku sobu i istjerao pokretne ranjenike, a zatim prišao Nazimu Grabusu, prislonio mu pištolj na tijelo i pitao: ‘Gdje hoćeš da ti pucam?’, i razbio mu infuziju, a zatim ranjenom Nerminu Purku pucao između vrata i ramena”, rekao je Tešnjak.

Prema riječima sudije Tešnjaka, Sudsko vijeće je Adžiću izreklo kaznu od četiri godine zatvora cijeneći kao olakšavajuće okolnosti to što je djelimično priznao zločin, da je bio smanjeno uračunljiv i mlad, te da se korektno ponašao tokom suđenja.

Obrazlažući presudu, sudija Tešnjak je kazao da je Sudsko vijeće odbilo prigovore Odbrane da Adžić nije 1993. godine poznavao odredbe međunarodnog humanitarnog prava kojim se štite ranjenici i bolesnici, s obzirom da je iskoristio bespomoćni položaj i stanje zatvorenika.

Adžića je Kantonalni sud u Zenici osudio prema Krivičnom zakonu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Oštećene je Kantonalni sud radi imovinskopravnog zahtjeva za odštetu uputio na parnični postupak.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English