Članak

Počelo suđenje za višestruko silovanje u Odžaku

21. Oktobra 2014.00:00
Suđenje četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženih za zločine u Odžaku počinjene 1992. godine počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrane.

This post is also available in: English

Marijan Brnjić, Martin Barukčić, te Pavo i Ilija Glavaš, bivši pripadnici 102. brigade HVO-a u Odžaku, optuženi su po pet tačaka optužnice da su u ljeto 1992. sa različitih lokacija dovodili žrtve u kuće i druge objekte na području Odžaka, gdje su ih silovali, tukli, zlostavljali, prijetili i ponižavali.  

Prema optužnici, sva četvorica su, između ostalih, početkom ljeta 1992. silovali zaštićenu svjedokinju “D-2”, tako što su je Barukčić i Glavaši tjerali da ih oralno zadovolji, a potom je i silovali, dok ju je Brnjić bacio na krevet i, usprkos vrištanju i opiranju, tukao i silovao u analni otvor.

Tužilac Miroslav Janjić je u uvodnom izlaganju kazao da će Tužilaštvo dokazati da su optuženi svjesno izvršili krivično djelo nad civilima, ženama srpske nacionalnosti.

Odbrane Brnjića i Barukčića su navele da će dokazati da njihovi branjenici nisu počinili djela iz optužnice, dok su Odbrane braće Glavaš kazale kako će osporavati da su oni uopće bili u Odžaku u vrijeme ovih zločina.

“Mi nećemo osporavati tvrdnje da je postojao sukob između HVO-a i VRS-a u Odžaku, kao niti da je počinjeno silovanje, ali hoćemo učešće i prisustvo Pave Glavaša”, kazala je braniteljica Branka Praljak.

Ona je dodala da je Pavo Glavaš tada radio i boravio u Švicarskoj, što će i dokazati materijalnim dokazima i iskazima svjedoka Odbrane.

Odbrana četvrtooptuženog Ilije Glavaša je konstatovala da je u inkriminisanom periodu optuženi boravio van BiH, te da će prijedlog svojih dokaza iznijeti nakon što se završi dokazni postupak Tužilaštva.

Prva svjedokinja na Sudu BiH svoj će iskaz dati 28. oktobra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English