Članak

Završne riječi na suđenju Perici Adžiću

20. Oktobra 2014.00:00
Kantonalno tužilaštvo u Zenici ocijenilo je u završnoj riječi da je dokazalo krivicu Perice Adžića za zločin počinjen u Žepču, dok je Odbrana navela da se optuženi kaje zbog djela koje je učinio, ali da je optužnica “paušalna i površna”.

This post is also available in: English

Adžiću, nekadašnjem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na teret je stavljeno da je u junu 1993. godine došao u školu u Žepču, u kojoj su bili smješteni ranjeni pripadnici Armije BiH (ABiH), prišao krevetima gdje su dva ranjenika primala infuziju i ranio jednog od njih.

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona smatra dokazanim da je optuženi počinio zločin protiv ranjenika i ratnih zarobljenika.

“Svjedoci su bili izričiti da su vidjeli optuženog kada je došao u učionicu osnovne škole koja je služila kao soba za ranjenike. Vidjeli su da je razbio infuziju i maltretirao Nazima Grabusa, prijetio drugima i pucao u Nermina Purka, koji je ležao i bio nemoćan da se brani, jer je odranije bio teško ranjen u ruku”, podsjetio je tužilac Branislav Tomaš.

Prema njegovom iskazu, Odbrana nijednim dokazom nije dovela u pitanje navode optužnice.

Tužilac je napomenuo da je djelo u optužnici kvalificirano po Krivičnom zakonu BiH, s obzirom da je potvrđena optužnica Kantonalnom tužilaštvu u Zenici proslijeđena iz Tužilaštva BiH.

Branilac optuženog advokat Krešimir Zubak je izjavio da je zatečen “paušalnošću i površnošću” optužnice, te kako je očekivao da je Sud BiH neće ni potvrditi.

On je naveo kako je Zubak kazao da je pravna kvalifikacija neusklađena sa pozitivnim kaznenim zakonodavstvom.

Napominjući kako je općepoznato da svi sudovi u BiH, osim pravosudnih institucija na nivou BiH, uvažavaju načelo primjene zakona koji je važio u vrijeme izvršenja djela, te da je Kantonalno tužilaštvo moglo izmijeniti kvalifikaciju.

Prema Odbrani, pravna kvalifikacija i činjenični opis djela su neusklađeni i Tužilaštvo nema dokaza o vrsti, karakteru i težini povrede za koju se tvrdi da ju je optuženi nanio.

Zubak je ocijenio da su iskazi svjedoka Optužbe neuvjerljivi i nedosljedni, te da o bitnim navodima i okolnostima nisu provedeni dokazi.

“Optuženi nije negirao da je ranio Nermina Purka. Mi smo predočili dokaze o okolnostima i stanju optuženog, koji i dan-danas izražava kajanje za ono što se dogodilo”, istakao je Zubak.

Izricanje presude zakazano je za 23. oktobar.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English