Članak

Zatraženo produženje mjera Josipoviću

17. Oktobra 2014.00:00
Državno tužilaštvo predložilo je da se produže mjere zabrane Miodragu Josipoviću, optuženom za pomaganje genocida u Srebrenici u julu 1995. godine, čemu se usprotivila njegova Odbrana.

This post is also available in: English

Tužilac Ibro Bulić je kazao da je u pitanju predmet u kojem se planira salušanje velikog broja svjedoka, od kojih su mnogi bili potčinjeni Miodragu Josipoviću i dodao da je potrebno osigurati da se postupak vodi bez pritisaka i uticaja na svjedoke.

Bulić je predložio Sudu BiH da produži mjere zabrane putovanja, kontaktiranja sa svjedocima i redovnu kontrolu policije na mjestu boravka optuženog.

Odbrana Josipovića je zatražila da Sud BiH ukine mjere zabrane ili ih ublaži, odnosno da dopusti optuženom da osim na kućnoj adresi u Bratuncu boravi i kod stare majke u selu pokraj Skelana.

Odbrana je navela da se Josipović osim o majci, treba brinuti i o bolesnoj supruzi.

Tužilaštvo je konstatovalo da se ne bi protivilo ublažavanju mjera, uz policijsku kontrolu i u Skelanima.

Josipović, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bratunac, optužen je zajedno sa Branimirom Tešićem, bivšim zamjenikom komandira Policijske stanice Bratunac, za pomaganje i podržavanje izvršenja genocida u Srebrenici u periodu od 12. do 19. jula 1995. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Josipovića i Tešića da su 12. i 13. jula sudjelovali u nadziranju i prisilnom premještanju civilnog stanovništva iz Potočara, odvajanju muškaraca od njihovih porodica, te transportu, kao i zatvaranju u Bratuncu više od 1.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti.

Tešić je uhapšen početkom septembra ove godine i određen mu je pritvor zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke i saučesnike.

Džana Brkanić


This post is also available in: English