Članak

Rogatičani doveli Bešiće

17. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju Slobodanu Bogdanoviću i Goranu Sladoju, optuženima za zločine počinjene u Sarajevu, svjedok Odbrane ispričao je da je čuo da su Bajru i Suada Bešića na Jevrejsko groblje doveli ljudi iz rogatičke jedinice Vojske Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Dragan Perućica, svjedok Bogdanovićeve Odbrane, kazao je da optuženog poznaje od djetinjstva. Prema njegovim riječima, Bogdanović je do 17. ili 18. juna bio u rezervnom sastavu policije, a potom je prešao u jedinicu VRS-a koja je bila zadužena za čuvanje linije na Jevrejskom groblju.

Perućica je ispričao da je na jednoj sahrani čuo od izvjesnog Neđe Divčića da su dvojica vojnika iz rogatičke jedinice VRS-a doveli Bajru i njegovog sina na Jevrejsko groblje.

“Kazao mi je da su ih natjerali da se penju na ogradu Jevrejskog groblja”, rekao je Perućica.

Bogdanović i Sladoje optuženi su da su 13. juna 1992. došli i iz kuće odveli Bajru i Suada Bešića u garažu, gdje su ih udarali, a kasnije ih prebacili do Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit. Tom prilikom je Suad Bešić smrtno stradao.

Na pitanje Optužbe da li se sjeća da li je još neko nastradao oko Jevrejskog groblja, svjedok Perućica je odgovorio da misli da nije.

Dodao je da poznaje i optuženog Sladoja, te da je on bio u Teritorijalnoj odbrani (TO).

Nastavak suđenja zakazan je za 7. novembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English