Članak

Optuženi čuvao stoku

14. Oktobra 2014.00:00
Svjedok Odbrane Jozo Tadić izjavio je pred Kantonalnim sudom u Zenici da je optuženi Mato Martić bio čuvar stoke i da nije imao nikakvih vojnih zaduženja, pa ni uniformu ni naoružanje.

This post is also available in: English

Svjedok Tadić, koji je bio povjerenik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za mjesto Gornja Lovnica (općina Žepče), kazao je da je početkom jula 1993. godine imao zaduženje da ustroji evidenciju svih stanovnika Lovnice.

U dnevniku koji je vodio, uz ime optuženog navedeno je “mobilizacija stoke”, što je, prema iskazu svjedoka, značilo da je sa još 14 čuvara imao zaduženje da u mjestu Ristići vodi računa o kravama, ovcama i drugoj stoci.

“Zaduženja za sve evidentirane su bila upisana grafitnom olovkom radi uvođenja eventulanih izmjena, ali ih nisam uveo, jer kada je nestalo stoke krajem 1993. godine prestala je i ta njihova obaveza”, pojasnio je Tadić.

Svjedok je kazao da nije mogao nikoga mobilisati u bilo koje vojne svrhe i da je njegova evidencija kao povjerenika bila više za civilne potrebe.

Martić je optužen da je, kao pripadnik HVO-a, iz škole u Perkovićima u julu 1993. na položaj poveo grupu zarobljenih pripadnika ABiH, gdje ih je zlostavljao i udarao kundakom po raznim dijelovima tijela, a u dvojicu pucao.

Tadić je naveo da se sjeća 9. jula 1993. godine, koji je naveden u optužnici, jer je tada ranjen Niko Tadić i zna da je tog dana optuženi bio u Ristićima i čuvao stoku.

Odbrana je predočila svesku svjedokove evidencije, za koju je ustanovljeno da je naknadno ukoričena, a Tužilaštvo je prigovorilo što do svjedočenja nije imalo priliku pogledati dnevnik.

Tužilaštvo je najavilo da će u materijalnim dokazima predočiti izvod iz evidencije kojom se dokazuje da je optuženi bio mobilisan i da je u vrijeme izvršenja djela bio pripadnik HVO-a.

Svjedok Tadić je kazao kako je siguran da optuženi nije bio mobilisan jer je u to vrijeme važilo pravilo da onaj ko je imao u porodici troje-četvero mobilisano, nije mogao biti ni blizu dejstava.

Suđenje se nastavlja 13. novembra.

Dženana Sivac


This post is also available in: English