Članak

Onesvijestila se tokom svjedočenja o ubistvu sina

14. Oktobra 2014.00:00
Svjedokinji Hasiji Kovačević pozlilo je u sudnici Kantonalnog suda u Zenici dok je svjedočila o ubistvu sina.

This post is also available in: English

Svjedokinja je ispričala kako je optuženi Ivo Crepulja pucao u njenog sina Mirzeta Kovačevića. Pred kraj unakrsnog ispitivanja je izgubila svijest i suđenje je prekinuto.  

Hasija Kovačević se prisjetila kako je 16. oktobra 1993. godine optuženi Crepulja, kojeg je prepoznala u sudnici, došao pred njenu kuću i pozvao je da izađe.

“Bio je u crnoj uniformi koja se presijavala na suncu. Na glavi je imao kapu sa žutim izvezenim velikim slovom ‘U’ a bio je naoružan kratkom crnom puškom, koja je na sebi imala kolo”, kazala je svjedokinja.

Prema njenom iskazu, optuženom je rekla da sačeka jer je namjeravala da kupa djecu i da starijem sinu Mirzetu postavi da jede.

“Na to je moj Mirzet izašao pred njega i rekao: ‘Pitaj mene komšija šta treba.’ On je okrenuo pušku prema kući i zapucao. Ja sam bila na vratima s malim djetetom u rukama. Vidjela sam kada je pogodilo mog Mirzeta. On se uhvatio za stomak, pridigao se još korak-dva i rekao: ‘Komšija, zar me ubi?’ i pao je”, ispričala je svjedokinja.

Ona je navela da su pred kućom tada bili i njeni mlađi sinovi Sulejman i Samir, koji su otrčali da pozovu vojsku, a Crepulja je pobjegao niz potok, prema šumi u pravcu Kraljeve Sutjeske.

Optužnica tereti Crepulju da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, 16. oktobra 1993. godine, bez povoda i razloga, ubio jednog maloljetnog civila u mjestu Ratanj.

Svjedokinja Kovačević je navela da je optuženog poznavala odranije i da se njegov otac družio sa njenim suprugom prije rata.

Odbrana optuženog je ponovila tvrdnju da su tog dana ubijeni otac i drugi rođaci optuženog, te da je muž svjedokinje znao za to.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedokinja je kazala da je tog dana njen muž ležao bolestan u kući i da je njena porodica nekoliko mjeseci kasnije čula da su na jednoj njivi, udaljenoj od kuće oko sat hoda, zakopani neki ljudi, ali da nisu znali o kome je riječ.

“Mi smo nakon Mirzetove dženaze izbjegli i vratili smo se tek iduće godine. Ja o tome ne znam ništa”, kazala je Kovačević.

Ona je dodala da nikada nije saznala zašto je optuženi pucao u njeno dijete.

“Taj dan mi je doktor dao neku tabletu i poveli su me do Mirzeta da ga vidim”, kazala je svjedokinja, nakon čega joj je pozlilo i izgubila je svijest.

Odbrana je izjavila da je završila njeno ispitivanje.

Suđenje će biti nastavljeno 12. novembra.  

Dženana Sivac


This post is also available in: English