Članak

Različiti iskazi svjedoka Planinčića

9. Oktobra 2014.00:00
U nastavku suđenja četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za zločine počinjene u Kiseljaku, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Travniku je kazao da je u ljeto 1993. godine maltretiran u selu Behrići (općina Kiseljak).

This post is also available in: English

Svjedok Memsudin Planinčić, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), rekao je da je 1. juna 1993. zarobljen zajedno sa Ramom Hatidžićem i Vahidom Klisurom.

On je, kako je rekao, nakon zarobljavanja u selu vidio optužene Dalibora Miloša i Miroslava Škoru.

“Odveli su me 50 metara niže do jedne kuće i udarali me. Dok sam tako bio prislonjen uz zid, pucali su pored mene. Drugi bojovnik imao je dugu plavu kosu. Mislim da je to bio Miroslav Škoro. Molio sam Boga da me metak pogodio”, kazao je Planinčić i dodao da je kasnije uspio da pobjegne pužući prema mjestu Gomionica u općini Kiseljak.

Prema optužnici, Ramu Hatidžića i Vahida Klisuru mučili su bivši pripadnici HVO-a Miroslav Škoro, Dalibor Miloš, Bosiljko Dilber i Ljubomir Dilber s drugim licima. Tom prilikom Klisura je ubijen.

Prilikom unakrsnog ispitivanja, Škorina i Miloševa braniteljica Branka Praljak predočila je svjedoku ranije izjave date policiji i tužilaštvu u kojima se uopće ne spominje ime Miroslava Škore.

Svjedok je potvrdio da je dao i potpisao te izjave, ali nije mogao objasniti kako ranije nije spominjao ime optuženog.

Svjedok Planinčić je rekao kako je prilikom razgovora sa Ramom Hatidžićem zaključio da je vojnik sa dugom plavom kosom Miroslav Škoro. On je potvrdio da ga drugooptuženi Dalibor Miloš nije udarao, nego je samo sjedio.

Prvooptuženi Škoro je na kraju kazao “kako svjedok ne govori istinu”, dok je drugooptuženi Miloš rekao da svjedoka Planinčića nije vidio.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. novembar.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English