Članak

Počelo suđenje Đerahoviću i Šariću

9. Oktobra 2014.00:00
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi, pred Kantonalnim sudom u Zenici počelo je suđenje Seđadu Đerahoviću i Jasminu Šariću, optuženima za zločin počinjen protiv civilnog stanovništva na području Zenice.

This post is also available in: English

Oni su optuženi za učešće u fizičkom zlostavljanju Anđelka Božića i njegovih sinova Nedeljka i Veseljka. Anđelko Božić je podlegao od zadobijenih udaraca, a njegovi sinovi su zadobili teške povrede.    

Prema optužnici, Đerahović je s drugim vojnicima 16. juna 1992. godine došao pred kuću Božića u mjestu Bukovica (općina Zenica), gdje su sva trojica izvedena i pretučena. 

Nedeljka su, kako se navodi, odveli do groblja, na kojem su ga tjerali da pokaže gdje je naoružanje, a Đerahović je naredio da ga strijeljaju. Vojnici su mu svezali oči i rafalno pucali oko njega, nakon čega je s bratom i ocem proveden do škole u Tetovu, u komandu jedinice.

Fizičko zlostavljanje zatim je nastavljeno u kancelariji komandira Jasmina Šarića. 

Od zadobijenih udaraca Anđelko Božić je podlegao a njegovo tijelo je ostavljeno pred zgradom Hitne pomoći u Zenici, dok su Veseljko i Nedeljko Božić odevedni u zenički zatvor, gdje su ostali do 31. oktobra 1992. godine, kada su razmijenjeni.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje deset svjedoka, među kojima i oštećene Nedeljka i Veseljka Božića, koji sada žive u Australiji.

Prema tužiocu Branislavu Tomašu, oni su izjavili da su spremni doći svjedočiti ukoliko im sud nadoknadi troškove.

Sud je odlučio da oni budu pozvani na ročište zakazno za 9. decembar, s tim da će biti odlučeno da li će svjedočiti putem videolinka ili će biti prisutni u sudnici.

Odbrana Seđada Đerahovića najavila je da će optuženi svjedočiti u svoju korist.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. oktobar.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English