Članak

Zatražena veća kazna za Zehrudina Šćuka

8. Oktobra 2014.00:00
Optužba je zatražila da Vrhovni sud Federacije BiH Zehrudinu Šćuku izrekne veću kaznu za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Jablanici 1993. godine.

This post is also available in: English

Odbrana je predložila da se presuda Kantonalnog suda u Mostaru, kojom je Šćuk osuđen na šest godina zatvora, ukine i da se postupak vodi pred Vrhovnim sudom FBiH.

Kantonalni sud u Mostaru je 17. aprila ove godine proglasio Šćuka krivim jer je, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), 28. jula 1993. ubio Ivu Pavlović u zaseoku Krkača.

“Optuženi je došao u dvorište Anice i Stipe Zelenike, gdje su bile Ruža Tutiš i njena sestra Iva Pavlović. Upitao ih je da li imaju pušku, na šta je Iva odgovorila da nemaju. Šćuk je potom ušao u kuću i pošto je pronašao pušku, prišao je Ivi i rekao joj: ‘Sad ćeš ograjisati.’ Nakon toga joj je pucao u vrat, a od zadobijenih povreda, Iva Pavlović je podlegla”, zaključio je Kantonalni sud u Mostaru.

Šćuk je ranije bio osuđen za ovaj zločin, također na šest godina, ali je ovu presudu ukinuo Vrhovni sud FBiH i suđenje je obnovljeno pred Kantonalnim sudom u Mostaru.

Federalni tužilac Tihomir Jurko je istaknuo da je Kantonalni sud u Mostaru otklonio nedostatke na koje mu je ukazao Vrhovni sud.

“Kantonalna tužiteljica je u žalbi  navela da su olakšavajuće okolnosti precijenjene. Otežavajuće okolnosti Sud nije vrednovao i, po mom mišljenju, izrečena je kazna nedakvetana učinjenom djelu”, kazao je Jurko.

Almin Dautbegović, branilac optuženog Šćuka, rekao je da predlaže da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana.

“Ovaj predmet nije zreo za presuđenje. U ponovljenom pretresu nisu otklonjeni nedostaci kod utvrđivanja činjeničnog stanja, sporno je vrijeme, položaj počinitelja i njegova udaljenost”, kazao je Dautbegović.

Vrhovni sud će odluku donijeti naknadno.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English