Članak

Napadi na Miliće

29. Septembra 2014.00:00
Bivši inspektor Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da su bošnjačke snage napadale srpska sela na području Milića.

This post is also available in: English

Svjedočeći u korist Odbrane, Zoran Durmić je kazao da su policijske snage najviše aktivnosti imale na obezbjeđivanju dijela puta od Milića do rudnika boksita “jer je tu stalno dolazilo do presijecanja putne komunikacije i zarobljavanja”.

“Imali smo slučaj zarobljavanja smjene radnika rudnika boksita. Poginulo je više radnika rudnika na putu, a mi smo bili angažovani čak i na obezbjeđenju utovara i istovara rude”, rekao je svjedok, dodavši kako on nikada nije “razmjenjivao vatru” sa Bošnjacima.

Durmić je svjedočio na suđenju Ratku Mldiću, koji je optužen da je, kao bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu Bošnjaka i Hrvata iz 15 opština pod kontrolom srpskih snaga.

Mladiću se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada na civile i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Haško tužilaštvo je upitalo svjedoka da li zna da su 16. maja 1992. godine vođene borbe sa bošnjačkim snagama oko sela Opetci, na šta je on rekao da je tada vršena deblokada dijela puta, a da je zadatak policije bio da zauzme prostor sa kojeg će moći da kontroliše određene tačke.

“Gore su bile žestoke borbe, muslimani potiskuju… A ja sam bio u oslobođenoj teritoriji. Naš zadatak, zadatak policije, bio je da drži putnu komunikaciju pod kotrolom”, rekao je on.

Na pitanje Tužilaštva da li zna da se tog dana desio napad na selo Zaklopača, kada je stradalo više Bošnjaka, svjedok je kazao da je za to naknadno saznao.

Tužilaštvo je ustvrdilo da je dan nakon tog napada skupina od 30 žena, djece i jednog starca, koji su preživjeli događaj u tom selu, otišla u Vlasenicu i predala se. Nakon što su potpisali izjave da svoju imovinu predaju Srbima, otišli su prema Kladnju.

Drugi svjedok, Đorđo Krstić, bivši zamjenika upravnika sabrinog centra Batković kod Bijeljine, rekao je da se sjeća kada je u ovoj objekat dovedena grupa ljudi s Manjače, koji su nedugo nakon toga otišli na razmjenu.

“Ja nisam mnogo znao o njihovom statusu, ali su, prema mojoj informaciji, trenutno tu zadržani jer tehnički nije bio preciziran dogovor oko njihove razmjene. Kao da su čekali tu dok se riješi taj problem”, izjavio je Krstić.

On je dodao kako mu nije poznato da su žene, djeca i stariji bili u Batkoviću, te je ustvrdio da zarobljenici nisu obavljali radove na liniji fronta.

Suđenje se nastavlja u utorak, 30. septembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English