Članak

Podlivi krvi po licu

26. Septembra 2014.00:00
Na suđenju Mariju Frimelu za zločin počinjen u sarajevskom naselju Hrasno, svjedok Optužbe je ispričao da je 1992. godine vidio pretučenog Mladena Blagovčanina u zgradi INA-e u Sarajevu.

This post is also available in: English

Jasmin Smajić, nekadašnji vojni policajac Armije BiH (ABiH), ispričao je da je Blagovčanina poznavao prije rata kao inspektora.
 
“Poznavao sam ga odlično, ja sam bio kriminogena osoba, on je bio inspektor. Zadnji put sam ga vidio pretučenog u INA-i. (…) Znam da je bio pretučen, dobro pretučen. Vidio sam podlive krvi po licu”, kazao je Smajić.      

On je rekao da je Blagovčanin bio sam u sobi, ispred koje je stajao vojni policajac.

On je dodao da je u zgradi INA-e u Hrasnom bila smještena vojna policija, čiji je on bio pripadnik, a koja je bila podređena Ismetu Bajramoviću zvanom Ćelo, i “bataljon”  čiji je komandant bio Mario Frimel.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Marija Frimela da je u sarajevskom naselju Hrasno, kao komandant odreda “Ivan Krndelj” Armije BiH (ABiH), nezakonito privodio, te fizički i psihički zlostavljao osobe srpske nacionalnosti.

“Marija Frimela jesam viđao, nije bio u civilu, bila je neka maskirana uniforma, bio je komandant bataljona”, kazao je Smajić, dodavši da Frimel nije mogao naređivati vojnim policajcima.

Na pitanje Odbrane, svjedok je potvrdio da je Blagovčanin bio pred prostorijama Vojne policije, koja je bila podređena Glavnom štabu.
 
Ismet Bajramović Ćelo pronađen je mrtav u svom stanu 2008. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. oktobar.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English