Članak

Žepačko raskršće držala Armija BiH

22. Septembra 2014.00:00
U nastavku suđenja Mati Martiću, svjedok Odbrane Josip Bulajić izjavio je da su lokaliteti navedeni u optužnici kao mjesto dešavanja zločina na području Žepča bili pod kontrolom Armije BiH (ABiH) sve vrijeme sukoba sa Hrvatskim vijećem obrane (HVO).

On je pred Kantonalim sudom u Zenici rekao da ne poznaje optuženog i kako se ne sjeća da ga je ikada prije vidio.

Bulajić je naveo da je u julu 1993. bio zapovjednik satnije iz sastava Prve bojne 111. brigade HVO-a i da je učestvovao u uspostavljanju primirja, tako da mu je poznato koje su jedinice bile na pojedinim lokalitetima u okolici Žepča.

On je precizirao da je lokalitet Žepačko raskršće sve vrijeme držala ABiH, a da lokalitet Varda nije bio ni pod čijom kontrolom jer su to mjesto minirale srpske snage.

Martić je optužen da je, kao pripadnik HVO-a, iz škole u Perkovićima u julu 1993. na položaj HVO-a poveo grupu zarobljenih pripadnika ABiH, gdje ih je zlostavljao i udarao kundakom po raznim dijelovima tijela, a u dvojicu pucao.

Svjedok Bulajić je rekao da nije bilo moguće da su oštećeni 9. jula kolima prevezeni iz Žepačkog raskršća do Lovnice, a potom sanitetskim vozilom do Perkovića, jer se do Lovnice stizalo kozijim stazama, a da bi sanitetsko vozilo moralo proći crtu odbrane.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, svjedok je izjavio da ratni zarobljenici nisu nikada radili na uređenju rovova i tranšeja.

Suđenje se nastavlja 14. oktobra.

Dženana Sivac