Članak

Dušku Soleši šest godina zatvora

19. Septembra 2014.00:00
Kantonalni sud u Bihaću osudio je bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Duška Solešu na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetnice 1992. godine.

This post is also available in: English

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasminka Karabegović je kazala kako je cijeli tok suđenja bio zatvoren za javnost zbog osjetljivosti predmeta, ali da je Kantonalno tužilaštvo dokazalo da je Soleša u septembru 1992. na području općine Bihać silovao jednu maloljetnicu.

Obrazlažući presudu, sutkinja Karabegović je rekla da je oštećena “jasno i detaljno opisala silovanje”, te u nekoliko navrata pokazala prstom na Solešu kao osobu koja ju je silovala, zbog čega joj je Sudsko vijeće poklonilo vjeru.

“Odbrana je pokušala diskreditovati oštećenu tvrdeći da je njen motiv finansijske prirode, ali je za Sudsko vijeće ta teza bila neprihvatljiva, uzimajući posebno u obzir izjave vještaka koji su potvrdili da je pokretanje postupka zapravo vapaj žrtve koja se želi osloboditi boli tražeći da se počinilac kazni”, kazala je Karabegović.

Prema riječima sutkinje Karabegović, Odbrana nije uspjela ni da pruži alibi za optuženog, jer su izjave svjedoka Optužbe “dokazale njegovo prisustvo na mjestu počinjenja”.

Soleša je uhapšen u novembru 2013. godine u Banjoj Luci, a zatim pušten da se brani sa slobode.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Dženita Duraković


This post is also available in: English