Članak

Stanarević i Dopuđa optuženi za ubistva civila

18. Septembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Željka Stanarevića i Dragana Dopuđe za progon civila bošnjačke nacionalnosti na području općine Bihać.

This post is also available in: English

Stanarevića i Dopuđu Tužilaštvo tereti da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije na mjesta Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen Vakuf učestvovali u ubistvima civila.

Kako se navodi u optužnici, oni su u ljeto 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima VRS-a, došli do policijske stanice u Ripaču, gdje je bilo zatočeno više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti sa tog područja.

“Sa namjerom da zatočene civile ubiju samo zbog njihove nacionalnosti, optuženi i njihovi saučesnici izveli su i vezali 11 zatočenika, koje su kamionom povezli na lokaciju prirodne jame Bezdana, u mjestu Hrgar, gdje su učestvovali u ubistvima zatočenika”, stoji u optužnici.

Iz jame su 1997. godine ekshumirani posmrtni ostaci 83 osobe.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo saslušanje 27 svjedoka i vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal od blizu 200 dokaza.

Optužnica je dostavljena Sudu BiH na potvrđivanje.

Albina Sorguč


This post is also available in: English