Članak

Počelo suđenje Ivi Crepulji

17. Septembra 2014.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Zenici je čitanjem optužnice počelo suđenje Ivi Crepulji, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Kaknja.

This post is also available in: English

Optužnica tereti Crepulju da je 16. oktobra 1993. godine, bez povoda i razloga, ubio jednog maloljetnog civila u mjestu Ratanj.

Prema navodima optužnice, Crepulja je naoružan, u maskirnoj uniformi i s kapom na glavi na kojoj je bilo slovo “U”, došao pred kuću Hasije i Sulje Kovačevića, te uz psovke dozivao Hasiju Kovačević da izađe.

Nakon što je, kako se navodi, njen maloljetni sin Mirzet Čizmo pitao Crepulju šta treba, optuženi je bez riječi na njega otvorio rafalnu paljbu i usmrtio ga.

Odbrana je najavila da će dokazati da Crepulja nije bio na tom području niti je do 18. oktobra 1993. bio pripadnik HVO-a.

Prema riječima branioca Nikice Bodula, “šokantna je činjenica” da su na tom lokalitetu tog dana ubijeni roditelji i rođak optuženog.

“Samo pedeset metara dalje od kuća svjedoka koje predlaže Tužilaštvo, dogodilo se trostruko ubistvo. Otac optuženog je zaklan i odsječeni su mu tabani, a majka i rođak su ustrijeljeni”, kazao je Bodul.

On je dodao da su njihova tijela kasnije premještena na drugu lokaciju i da će o tome dostaviti dokumentaciju Kantonalnom tužilaštvu.

Suđenje se nastavlja 14. oktobra.  

Dženana Sivac


This post is also available in: English