Članak

U petak presuda Čavalićima

16. Septembra 2014.00:00
Okružni sud Doboj izreći će u petak, 19. septembra, presudu braći Esadu i Dervišu Čavalić za zločine počinjene nad srpskim civilima u Derventi.

This post is also available in: English

U završnoj riječi, Okružno tužilaštvo je zatražilo da se optuženi proglase krivim, dok su Odbrane kazale da bi pravedna bila jedino oslobađujuća presuda zbog nedostatka dokaza i kontradiktornih iskaza.

“Tužilaštvo je kroz izjave svjedoka i materijalne dokaze utvrdilo da su optuženi, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u logoru u Domu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Derventi, rukama i nogama tukli Blagoja Đuraša, kojem su nanijeli povrede opasne po život i kojeg su ubili drugi pripadnici HVO-a”, kazao je okružni tužilac Slavko Krulj.

Krulj je dodao da su svjedoci Optužbe potvrdili i da su Čavalići tukli druge zatvorenike u Domu JNA, te u logoru Rabić kod Dervente.

On je rekao i da je među materijalnim dokazima uložio dokumentaciju Ministarstva odbrane BiH prema kojoj ne postoje dokazi da su Čavalići tokom rata pripadali nekoj oružanoj formaciji, ali da to ne znači da nisu pripadali HVO-u.

Prema optužnici Okružnog tužilaštva, Esad i Derviš Čavalić su, kao pripadnici HVO-a, u periodu od aprila do juna 1992. godine u logorima u zgradi  Doma JNA u Derventi i vojnim hangarima Rabić kod Dervente mučili i nečovječno postupali prema civilima.

Braniteljica optuženih Vasvija Vidović je kazala da Okružno tužilaštvo “nije dokazalo navode iz optužnice” koji su, prema njoj, u cijelosti netačni.

Vidović je navela da oštećeni u ovom slučaju “nisu bili civili jer im je u periodu iz optužnice priznat ratni status.”

“Izjave svjedoka su kontradiktorne i različite. Govorili su na osnovu onoga što su čuli i nisu vidjeli direktno radnje opisane u optužnici. Prepostavljali su da je riječ o braći Čavalić. Prepoznavanje optuženih izvršeno je na osnovu fotografija CIPS-a, a ne na osnovu fotografija iz inkriminisanog perioda, što je u suprotnosti sa Krivičnim zakonom RS-a”, rekla je Vidović.

U maju 2013. Okružni sud Doboj osudio je Derviša Čavalića na pet i po, dok je njegovom bratu Esadu izrečena kazna od pet godina zatvora.  

Vrhovni sud Republike Srpske (RS) uvažio je žalbu Odbrane i početkom februara ove godine poništio prvostepenu presudu Okružnog suda Doboj, te naložio ponovno suđenje.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English