Članak

Počelo suđenje Enizu Bašiću

16. Septembra 2014.00:00
Čitanjem optužnice pred Kantonalnim sudom u Zenici počelo je suđenje Enizu Bašiću iz Zenice, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva.

This post is also available in: English

Kantonalno tužilaštvo tereti Bašića da je u aprilu 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), neovlašteno odveo dva civila, čija su ugljenisana tijela pronađena nakon nekoliko dana.

Bašić je, kako se navodi u optužnici, iz kuće u selu Vardište (općina Zenica), gdje su se sklonili civili hrvatske nacionalnosti, odveo Luku Šestana i Mirka Letića.

Optuženi ih je predao nepoznatim naoružanim licima na lokalitetu Kaldrma, čime je, prema riječima tužiteljice Amre Ahmetlić, nečovječno postupao i time nanio patnje i bol neovlašteno odvedenim civilima.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje 13 svjedoka i jednog sudskog vještaka, a Odbrana je saopštila da će se o planu dokaza izjasniti nakon što Optužba završi svoj dio.

Branilac Ramo Ajkić je izjavio da je Sud BiH svojevremeno odbio potvrditi optužnicu zato što Tužilaštvo BiH nije imalo dovoljno dokaza, a da je predmet kasnije prebačen na kantonalni nivo.

Tužiteljica je objasnila da je zatraženo vještačenje, koje je u međuvremnu obavljeno.

Suđenje će biti nastavljeno 20. oktobra.

Dženana Sivac


This post is also available in: English