Članak

Cvetković će svjedočiti u svoju korist

9. Septembra 2014.00:00
Odbrana Aleksandra Cvetkovića, optuženog za genocid u Srebrenici, planira saslušati 18 svjedoka i jednog vještaka, te uložiti oko 40 materijalnih dokaza.

This post is also available in: English

Iznoseći plan dokaznog postupka Odbrane, branilac Petko Pavlović je na statusnoj konferenciji kazao da će optuženi svjedočiti u svoju korist, a da se među svjedocima nalaze i Vlastimir Golijan i Zoran Goronja, obojica osuđeni za zločine počinjene na Branjevu (općina Zvornik).
“Trinaest svjedoka su bivši pripadnici Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), koji će iznijeti saznanja o Srebrenici i učešću ovog odreda, te samog optuženog”, kazao je Pavlović.
On je dodao da će dva svjedoka govoriti o ličnosti optuženog Cvetkovića, te da će vještakinja demografske struke Svetlana Radovanović opovrgnuti nalaze vještaka Tužilaštva Rifata Kešetovića o identifikaciji tijela s područja Srebrenice.
“Predviđamo da će nam ukupno biti potrebno 12 radnih dana za iznošenje dokaza”, istakao je Pavlović.
Za ubistva preko 900 Bošnjaka počinjena na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH tereti Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a.
Nastavak suđenja je zakazan za 23. septembar.

Džana Brkanić


This post is also available in: English