Članak

Šarić i Džerahović negirali krivicu

4. Septembra 2014.00:00
Jasmin Šarić i Sedžad Džerahović negirali su pred Kantonalnim sudom u Zenici krivicu po optužnici koja ih tereti za zločin protiv civila na području Zenice počinjen u junu 1992. godine.

This post is also available in: English

Početak suđenja će biti naknadno određen.

Šarić, nekadašnji oficir, i Džerahović, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), optuženi su za zlostavljanje i premlaćivanje civila, od kojih je jedan preminuo, a drugi zadobili teške povrede.

U optužnici se navodi da je Džerahović s drugim vojnicima 16. juna 1992. u selu Bukovica iz kuće izveo Anđelka Božića i njegova dva sina, te da su ih tukli, tražeći da kažu gdje je skriveno oružje.

Prema  optužnici, svu trojicu su proveli kroz sela Banlozi i Tetovo i odveli u prostorije Osnovne škole “Hasan Kikić” u Tetovu, gdje je bila smještena komanda vojne jedinice.

“Oca i starijeg sina su odveli u kancelariju kod komandira Jasmina Šarića, koji ih je zajedno sa drugim potčinjenim vojnicima nastavio tući rukama, nogama, kundacima pušaka toliko da je otac podlegao, a sin u nekoliko navrata gubio svijest”, stoji u optužnici.

Mrtvo tijelo Anđelka Božića vojnici su odvezili do zgrade Hitne pomoći, gdje su ga izbacili i ostavili, a njegove sinove u zatvor u Zenici, gdje su ostali zarobljeni do kraja oktobra 1992. godine.

 

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English