Članak

Vidio kad su mu odveli majku

3. Septembra 2014.00:00
Svjedok Optužbe Rasko Husanović prepoznao je pred Kantonalnim sudom u Zenici optužene Ranka i Željka Rakića, te Marka Stankovića zvanog Bijeli kao osobe koje su mu krajem ljeta 1992. godine odvele i ubile majku.

This post is also available in: English

Na suđenju optuženima za zločin počinjen na području Zavidovića, svjedok je kazao da je njegova porodica bila jedina bošnjačka porodica koja je ostala u mjestu Kućice (općina Zavidovići) nakon što su ostali protjerani.

“Bio sam kod komšije Sekule kad sam začuo kako majka viče: ‘Pustite ga, nije vam on ništa kriv.’ Dotrčao sam u kukuruzište iznad kuće, odakle sam vidio majku kako stoji ispred kuće, a njih trojicu s ocem iznad kuće. Ranko je galamio, psovao mom ocu balijsku majku i udario ga drškom pištolja u glavu. On je pao”, prisjetio se svjedok.

On je dodao kako se Ranko Rakić okrenuo prema njegovoj majci i psovao joj, a da je Bijeli rekao ocu da bježi u kukuruze.

“Ja mislim da mu je tako spasio život”, kazao je Husanović, koji je tada imao 12 godina.

On se, kako je dodao, sa ocem sreo i vidjeli su kako kuća gori, a njih trojicu kako odvode majku, sestru i njeno malo dijete ispod kuće.

Husanović je rekao da su otišli do kuće i kako je otac pokušao da ugasi vatru, te da su, kada su začuli pucanj, htjeli da vide šta je s majkom i sestrom.

“Nekoliko minuta nakon toga vidjeli smo njih trojicu kako idu uz Radino selišće, jednu kosu naspram udoline u koju su ih odveli. Komšija Dragomir Cvjetković me zaustavio govoreći mi da može i nas ubiti. Sišli smo kad smo bili sigurni da ih nema. Pronašli smo majčino tijelo. Ležala je na trbuhu, bila je krvava s desne strane. Sestre i djeteta nije bilo”, prisjetio se svjedok.
 
On je naveo da je oko 10 sati uveče došla sestra s djetetom u naručju i da je izgledala uplašeno, ali je gluhonijema pa nije mogla ništa da ispriča.

“Taj dan nije bilo nikakve pucnjave s linija. Tu nije bilo vojske, a odveli su je u udolinu tako da sam potpuno siguran da su je oni ubili”, kazao je Husanović.

Nakon trosatnog unakrsnog ispitivanja, Vijeće je od svjedoka zatražilo da skicira područje i precizira udaljenosti između pojedinih lokaliteta.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Enes Maličbegović je kazao kako je potrebno nedvojbeno zaključiti da li se s tog mjesta sve moglo čuti i vidjeti, kao i isključiti mogućnost da je smrt mogla nastupiti pod drugačijim okolnostima.

Suđenje se nastavlja 25. septembra.

Dženana Sivac


This post is also available in: English