Članak

Određen pritvor trinaestorici osumnjičenih

3. Septembra 2014.00:00
Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor za trinaestoricu osumnjičenih za zločine počinjene u Doboju i Tesliću.

This post is also available in: English

Sud je odredio pritvor zbog bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko se nađu na slobodi, mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i te uništavanjem dokaza ili tragova zločina.

Andrija Bjelošević, Milan Savić, Dušan Kuzmanović, Predrag Markočević, Marinko Đukić, Miroslav Pijunović, Dobrivoj Ćulibrk, Dragan Marijanović, Darijo Slavuljica, Saša Gavranović, Predrag Subotić, Vitomir Dević i Zoran Šljuk su uhapšeni 2. septembra zbog sumnje da su učestvovali u ubistvima najmanje 40 žrtava, prisilnom preseljenju i nezakonitom zatočenju više stotina osoba, kao i pljačkanju i razaranju imovine žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Tužilac Džermin Pašić je zatražio da se pritvor odredi zbog opasnosti da bi osumnjičeni na slobodi uticali na svjedoke i saučesnike, te da bi po njihovom puštanju moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

“Ovaj prijedlog je sve osim paušalan. Mi smo za petoricu osumnjičenih vršili posebne radnje prisluškivanja i imamo dokaze zanimljivih razgovora, gdje se otkriva da su neka od lica uticala na tok istrage. Tim aktivnostima su vršena krivična djela ometanja rada pravosuđa”, rekao je Pašić.

Braniteljica osumnjičenog Bjeloševića Tatjana Savić je kazala da nisu ispunjeni “ni najosnovniji uslovi da se odredi pritvor”.

“Tužilaštvo nakon sedam godina vođenja istrage ne zna ni imena svih osumnjičenih, niti je identifikovan broj svjedoka koji još trebaju biti saslušani, a traži da se neko smjesti u pritvor zbog opasnosti uticaja na njih – što je nedopustivo”, rekla je Savić.

Ona je dodala da Optužba postupa “nefer“ tako što obavještava medije i javnost o hapšenjima 13 osoba, a zatim predlaže pritvor zbog opasnosti da bi javnost bila uznemirena zbog njihovog puštanja na slobodu.

“Nije slučajno da je do ovog hapšenja došlo na dan dolaska u BiH glavnog tužioca Haškog tribunala Sergea Brammertza – i zato pozivam ovaj sud da se odupre tom pritisku”, kazala je Savić.

Milorad Rašević, advokat osumnjičenog Savića, rekao je da mu je hapšenje osumnjičenih bilo “nepotrebno spektakularno i pogodno, s obzirom na posjetu tužioca Brammertza”.

“Ja sam dobio ovaj prijedlog na 16 stranica samo oko sat vremena prije ročišta, i zbog toga nisam apsolutno spreman da se sada izjasnim o njemu. Ovakvim postupcima se onemogućava pravo na odbranu”, kazao je Rašević.

Branitelji 13 osumnjičenih su istakli da im Optužba nije dala sve dokaze kojima raspolaže, te su predložili određivanje mjera zabrane kojima će biti onemogućen uticaj na svjedoke i druge osumnjičene.

Advokat Goran Bjelošević je rekao da je Darijo Slavuljica u izjavi Državnom tužilaštvu “priznao dio djela za koje se sumnjiči”, te da on zbog toga nema potrebe da utiče na svjedoke.

Denis Džidić


This post is also available in: English