Članak

Dedić tvrdi da nije znao za zločine

1. Septembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Brezi, optuženi Hajrudin Dedić izjavio je da nije učestvovao u privođenju i maltretiranju civila srpske nacionalnosti, te da o tome nije ništa znao do pokretanja istrage.

This post is also available in: English

Svjedočeći u svoju korist pred Kantonalnim sudom u Zenici, Dedić je rekao da nije imao nikakav kontakt sa osobama koje su navedene u optužnici.

“Nisam ih ni poznavao, osim Miće Subotića, kojeg sam viđao po gradu jer je radio u ‘Elektrodistribuciji’… O smrti Zdravka i Momčila Subotića prvi put sam čuo u kancelariji tužiteljice i bio sam jako iznenađen”, kazao je Dedić.

On je dodao da je 10. juna 1992. godine u policijskoj stanici u Brezi bio tek nekoliko minuta prilikom prijema smjene, te da je sa ostalim kolegama otišao na punkt Vrankamen, gdje su radili drugu smjenu.

Optuženi je rekao da nisu napuštali punkt i da bi svaki drugi angažman tog dana bio evidentiran u rasporedu.

“Mi policajci nismo nikada privodili. Pretrese je radila krim-služba i vojna bezbjednost, a obezbjeđenje vojna policija i manevarska jedinica. Mi smo radili policijske poslove po gradu”, kazao je Dedić.

Optužnicom se Dedić tereti da je u junu 1992. godine učestvovao u premlaćivanju srpskih civila prilikom prikupljanja nelegalnog naoružanja.

Od posljedica premlaćivanja prilikom ispitivanja u policijskoj stanici, dvije osobe su podlegle, a tri zadobile teške tjelesne povrede.

Dedićeva Odbrana navela je da je Tužilaštvo 2012. godine obustavljalo istragu protiv optuženog i zatražilo da Sud uzme u obzir izjave svih svjedoka Optužbe date tokom istrage jer, prema Odbrani, upućuju na zaključak o selektivnom odabiru i namještanju iskaza.

Suđenje se nastavlja 24. septembra, kada je zakazano iznošenje završnih riječi.

Dženana Sivac


This post is also available in: English