Članak

Obustavljeno izvršenje kazne Šefiku Aliću

5. Augusta 2014.00:00
Državni sud obustavio je izvršenje kazne Šefiku Aliću nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo pravosnažnu presudu kojom je bio osuđen na deset godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanske krajine.

This post is also available in: English

Iz Suda BiH je saopćeno da je ukidanjem presude ovog suda prestao postojati zakonski osnov za daljnje izdržavanje kazne zatvora, zbog čega je Apelaciono odjeljenje donijelo rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora na koju je Alić osuđen zbog zločina počinjenog nad ratnim zarobljenicima.

Alić je bio osuđen prema Krivičnom zakonu BiH, a Ustavni sud BiH ukinuo je ovu presudu zbog pogrešne primjene zakona.

Apelaciono vijeće Suda BiH u januaru 2011. godine je Alića, bivšeg pomoćnika komandanta bataljona “Hamza” pri Petom korpusu Armije BiH, oglasilo krivim što je u augustu 1995. učestvovao u zlostavljanju četiri zarobljena pripadnika Vojske Srpske krajine, te što nije spriječio njihova ubistva.

Prema toj presudi, ubistva četiri zarobljenika počinio je arapski državljanin i neregularni vojnik pri Petom korpusu Tewfik Al Harbi.

Alić, koji je prvostepenom presudom bio oslobođen krivice, žalio se Trećestepenom vijeću, koje je odbilo tu žalbu i potvrdilo presudu Apelacionog vijeća Suda BiH.

Do sada je sa odsluženja kazne pušteno preko 15 lica koja su bila osuđena za ratne zločine i genocid, jer je u njihovim slučajevima primijenjen Krivični zakon BiH umjesto zakona bivše Jugoslavije kao blažeg zakona.

Postupci protiv ovih osoba obnovljeni su pred Sudom BiH, te su im, u skladu s ranijim zakonom, izrečene nove kazne.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English