Članak

Kapić pušten na slobodu

10. Jula 2014.00:00
Sud BiH obustavio je izvršenje kazne Suadu Kapiću nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo pravosnažnu presudu kojom je bio osuđen na 17 godina zatvora zbog zločina na području Sanskog Mosta.

This post is also available in: English

“Ukidanjem presude Suda BiH od strane Ustavnog suda BiH prestao je da postoji zakonski osnov za dalje izdržavanje kazne zatvora, zbog čega je Apelaciono odjeljenje donijelo rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora od 17 godina na koju je Suad Kapić osuđen”, saopšteno je iz Suda BiH.

Kapić, bivši pripadnik Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH), pravosnažnom presudom je proglašen krivim za ubistva četiri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti počinjena u septembru 1995. na području Sanskog Mosta.

U aprilu 2008., prvostepeno vijeće je Kapića oslobodilo krivice, ali je ta presuda ukinuta, nakon čega je Apelaciono vijeće Kapića osudilo na 17 godina zatvora. I na ovu presudu Tužilaštvo BiH i Odbrana su se žalili, ali je Trećestepeno vijeće potvrdilo kaznu Kapiću.

Kapić je bio osuđen prema Krivičnom zakonu BiH, a Ustavni sud je ukinuo ovu presudu zbog pogrešne primjene zakona.

Do sada je sa odsluženja kazne pušteno 15 osoba koje su bile osuđene za ratne zločine i genocid, jer je u njihovim slučajevima primijenjen Krivični zakon BiH umjesto zakona bivše Jugoslavije, kao blažeg zakona.

Postupci protiv ovih osoba su obnovljeni pred Sudom BiH, te su im, u skladu s ranijim zakonom, izrečene manje zatvorske kazne.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English