Članak

HVO nije držao Vardu

10. Jula 2014.00:00
U nastavku suđenja Mati Martiću za zločine počinjene u Žepču, svjedok Odbrane izjavio je da jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nikad nisu imale objekte na lokalitetu Varda.

This post is also available in: English

Odbrana je pozvala Antona Bulajića, nekadašnjeg operativnog oficira 111. brigade HVO-a, kako bi objasnio koje linije su zauzimale ove snage, s fokusom na lokalitet Varda, koji su, prema riječima advokata Ivice Bodula, svjedoci Tužilaštva više puta spominjali.
Bulajić je bio izričit da jedinice HVO-a nikada nisu imale nikakve objekte na Vardi i da nisu držale ovaj lokalitet, jer je to bilo minirano područje.
“Saznali smo da su Srbi minirali Vardu, tako da je mi nismo nikada držali, mada je to strateški važna lokacija”, objasnio je svjedok.
Odbrana je na početku suđenja najavila da će dokazati da su imena, nazivi i događaji navedeni u optužnici nelogični i nerealni, kao i da je došlo do pogreške u identifikaciji optuženog.
Martić je optužen da je, kao pripadnik HVO-a, iz škole u Perkovićima u julu 1993. na položaj HVO-a poveo grupu zarobljenih pripadnika Armije BiH (ABiH), gdje ih je zlostavljao i udarao kundakom po raznim dijelovima tijela, a u dvojicu pucao.
Svjedok Bulajić, čija je dužnost bila uređenje linije i dejstava odbrane na sektoru jug, precizirao je da su naselja Ljeskovica i Bistrica udaljena tri, odnosno četiri kilometra od Varde, a sanitet u selu Bistrica 16 kilometara od bolnice u Perkovićima.
Na slične okolnosti Odbrana će ispitati još jednog svjedoka, u nastavku suđenja zakazanom za 22. septembar.

Dženana Sivac


This post is also available in: English