Članak

Špicasta stijena bez snajpera

7. Jula 2014.00:00
Na suđenju Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Blaško Rašević opovrgavao je navod optužnice da su snajperi i minobacači Vojske Republike Srpske (VRS) pucali na civile u Sarajevu.

This post is also available in: English

Rašević, koji je bio komandir jedne od četa Romanijske brigade VRS-a, izjavio je da sa položaja te čete na visu Špicasta stijena nikada nije otvarana vatra na mještane sarajevskog naselja Sedrenik.

“Dok sam ja bio u četi, to se nije nijednom desilo, bar meni nije poznato”, rekao je Rašević.

Optužnica tereti bivšeg komandanta VRS-a Mladića za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima. Prema optužnici, na Špicastoj stijeni je bilo snajpersko gnijezdo VRS-a iz kojeg su civili ranjavani i ubijani.

Mladiću se sudi i za genocid u Srebrenici i još sedam opština, progon nesrpskih civila i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prema svjedoku, “muslimanske snage iz Sarajeva” su neprekidno otvarale vatru na Špicastu stijenu iz pokretnih minobacača skrivenih među civilnim objektima, poput bolnice i stadiona na Koševu, škola i obdaništa.

Armija BiH (ABiH) je više puta i pješadijom napadala taj položaj, koji je bio ključan za prekidanje komunikacije sa srpskim opštinama Vogošća, Rajlovac i Hadžići, kazao je Rašević.

Kao dokaz za to, Odbrana je u sudnici prikazala snimak žestoke borbe na samoj Špicastoj stijeni, koju je ABiH pokušala i, na kratko, uspjela da zauzme. “Bili su tamo 12 do 15 sati, prenoćili, a mi smo te položaje zatim povratili”, posvjedočio je Rašević.

Izjavio je i da su rovovi na Špicastoj stijeni bili udaljeni 50 metara i da su se srpski borci dovikivali sa “domaćim Muslimanima”, koji su ih upozoravali na dolazak “nekih drugih Muslimana, Sandžaklija”, koji bi otvarali vatru.

Srpski vojnici, sa druge strane, upozoravali su muslimanske civile podno Špicaste stijene da ne obavljaju poljske radove da se ne bi desilo da “neko puca… ili neka granata zaluta… pa da ubije nedužnog čovjeka”.

Rašević je, u pisanoj izjavi, negirao i da je sa položaja njegove čete u selu Mrkovići mogla biti ispaljena minobacačka granata, koja je 5. februara 1994. na sarajevskoj pijaci Markale ubila 66 osoba, a ranila 140 građana.

U unakrsnom ispitivanju, tužioci su svjedoku predočili dokumente UNPROFOR-a po kojim je sa položaja na Špicastoj stijeni i na Mrkovićima u proljeće i ljeto 1995. bila otvarana snajperska i minobacačka vatra na civile, koja je odnijela dva života. Svjedok je ostao pri iskazu da njegova četa nije pucala na civile. 

Suđenje Mladiću se nastavlja u utorak, 8. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English