Članak

Optuženi nije spreman da svjedoči

1. Jula 2014.00:00
Suđenje za zločine počinjene u Dretelju odgođeno je zbog nedolaska svjedoka Odbrane i odbijanja optuženog Ediba Buljubašića da svjedoči.

This post is also available in: English

Svjedok koji je trebao dati iskaz u korist Odbrane trećeoptuženog Buljubašića nije došao na Sud BiH, a Sudsko vijeće je kazalo kako će izdati naredbu da se on privede na naredno ročište.

Iako je na prošlom suđenju Enida Hadžiomerović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla optuženom da se pripremi za svoje svjedočenje, Buljubašić danas nije želio da svjedoči.

“Ja sam se pripremio za svjedoka i nisam sposoban da svjedočim sada”, kazao je optuženi Buljubašić.

Njemu se sudi da je, kao pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, 1992. godine počinio zločine u Dretelju (opština Čapljina).

Tužilaštvo BiH smatra da su svi učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Zelenika je, kako smatra Tužilaštvo, bio oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. juli.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English