Članak

Motivacioni govor komandanta Sarića

16. Juna 2014.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je Goran Sarić održao govor pripadnicima njegove jedinice pred odlazak na područje Bratunca i Srebrenice.

This post is also available in: English

Ljubodrag Gajić je ispričao kako je 11. jula 1995. godine Goran Sarić, komandant Specijalne policije, održao motivacioni govor pripadnicima jedinice koji su tog dana otišli na teren na područje Bratunca.

“Ne sjećam se detalja, ali suština govora je bila motivacionog karaktera, jer je tu bilo dosta ljudi, kao ja, koji nisu bili prije na borbenom zadatku”, kazao je svjedok, pojasnivši da prije toga Sarića nije vidio, te da je od drugih čuo njegovo ime.

Odbrana je upitala svjedoka da li je optuženi koji se nalazi u sudnici osoba koja je održala govor na Jahorini, na šta je Gajić odgovorio da se poslije toliko godina ne može sjetiti.

Sarić je optužen da je, kao komandant Specijalne brigade policije, izdao naredbu pripadnicima policije da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje, te da zarobljavaju Srebreničane koji su šumom pokušavali doći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH). 

U optužnici stoji da su pripadnici Specijalne brigade policije zatim učestvovali u sprovođenju više stotina zarobljenika u Zemljoradničku zadrugu u Kravici, gdje su ih ubili.

Svjedok Gajić je rekao da je 11. jula stigao u selo Bjelovac pored Bratunca, odakle je narednog dana sa pripadnicima svoje jedinice otišao do Potočara. Na tom području, kako je kazao, ostao je sve do 16. jula 1995. godine.

On je dodao da je jednom ulazio i u fabriku u kojoj se nalazilo stanovništvo koje je, kako je rekao, čekalo da bude evakuisano.

“Vidio sam kada je formirana kolona autobusa i kamiona i kada su ljudi krenuli prema njima. Vidio sam odvajanje muškaraca, a u tom odvajanju su učestvovale i policija i moja jedinica. Muškarci su se upućivali u jednu kuću”, kazao je on.

Dodao je kako su jedne noći otišli i do Kravice, gdje su do tada bili pripadnici Specijalne policije iz Šekovića. Gajić je naveo kako su nakon izlaska iz autobusa raspoređeni da kontrolišu putnu komunikaciju prema Konjević Polju.

Svjedok je rekao da je čuo i rafalnu paljbu, te da mu je kasnije saopćeno da su zarobljenici likvidirani. Kazao je da je 16. jula išao u pretres terena kada je vidio leševe ljudi.

Gajić, koji je svjedočio putem videolinka iz Beograda, rekao je da je na Jahorinu doveden u junu 1995., nakon hapšenja u Srbiji, te da je u BiH ostao oko mjesec dana.

Suđenje se nastavlja 23. juna.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English