Članak

Ispovijesti žrtava seksualnog zlostavljanja

12. Juna 2014.00:00
Četvrtak, 12.06.2014 (12:10-16:33) - Na Globalnom samitu u Londonu, Balkanska istraživačka mreža u BiH predstavila je dijelove filma o seksualno zlostavljanim ženama i muškarcima tokom rata.

This post is also available in: English

Na Globalnom samitu u Londonu, Balkanska istraživačka mreža u BiH predstavila je dijelove filma o seksualno zlostavljanim ženama i muškarcima tokom rata.

Dijelovi filma, koji su uključivali intimne ispovijesti žena i muškaraca koji su prošli najgore torture tokom zatočenja u logorima i drugim pritvorima, prezentovani su međunarodnim stručnjacima, kao i novinarima.

Glavna i odgovorna urednica BIRN-a BiH Erna Mačkić, nakon prikazivanja dijelova filma podsjetila je kako žrtve seksualnih zločina žive u BiH 20 godina nakon preživljenih trauma.

„Žrtve seksualnog zlostavljanja u BiH i dalje su žrtve sistema ali i društva, koje im nisu osigurali zadovoljenje osnovnih ljudskih prava. Žrtve se nalaze na ivici egzistencije“, rekla je Mačkić.

Mačkić je kazala da će film biti završen u augustu ove godine, a njegova prevashodna uloga biti će edukativnog karaktera, odnosno da ohrabri žrtve da ispričaju traumu koju su preživjele kako bi odgovorni bili procesuirani.

Denis Džidić, zamjenik urednice BIRN-a BiH, govorio je o procesu uzimanja izjava od žrtava seksualnog nasilja.

„Razgovor sa žrtvama silovanja je težak, odnosno jako emotivan.Kao prvo novinar se mora sam pripremiti da čuje traumatično iskustvo. Bitno je da se izgradi odnos povjerenja sa žrtvom kako bi uopšte pristala da govori o najintimnijim stvarima koje je preživjela“, rekao je Džidić.

Uz dijelove filma BIRN-a BiH, na panelu je prikazan i sažetak filma Ujedinjenih Nacija o žrtvama silovanja.

Andi Gitow, izvršna prodcentica koja je radila na filmu, kazala je da značajno da se žrtvama silovanja osigura pristup pravdi.

„Gdje god da sam radila s žrtama primjetila sam da im je najvažnije da dobiju bilo kakav osjećaj pravde. To je ono što se provlači širom svijeta“, rekla je Gitow.

Panel na kojem su prikazani dijelovi filma BIRN-a BiH,održan je u sklopu Globalnog samita za zaustavljanje seksualnog nasilja u ratu u Londonu.

    This post is also available in: English