Članak

Svjedocima potrebno liječenje

10. Juna 2014.00:00
U nastavku suđenja Perici Adžiću, optuženom za zločine u Žepču, vještakinja psihijatrijske struke izjavila je pred Kantonalnim sudom u Zenici da neki od oštećenih imaju posttraumatski poremećaj i da im je potrebno liječenje.

This post is also available in: English

Vještakinja Emira Ejubović, koja je po naredbi Kantonalnog tužilaštva u Zenici sačinila nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju oštećenih, kazala je da za sve oštećene nema medicinske dokumentacije koja ukazuje da su prije rata imali psihičke tegobe.

“Sam rat također nije uzrokovao njihove sadašnje smetnje, nego konkretna situacija u kojoj su bili izloženi smrtnom strahu i osjećaju bespomoćnosti jer su bili ranjeni i zarobljeni”, rekla je vještakinja.

Dodala je kako svjedok Jasmin Malićbegović ima psihičke smetnje, dok Nermin Purak i Semir Derlić imaju hronični posttraumatski poremećaj, te da im je potrebno dugotrajno liječenje. Dajući iskaz ranije u korist Tužilaštva, ovi svjedoci su kazali da je optuženi maltretirao zatočenike u Osnovnoj školi u Žepču.

Adžić je optužen da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u maltretiranju ratnih zarobljenika smještenih u učionici Osnovne škole u Žepču u julu 1993. godine.

Govoreći o stanju preminulog Nazima Grabusa, vještakinja je pojasnila da je na osnovu medicinske dokumentacije i razgovora sa njegovom suprugom, zaključila da je Grabusu bio dijagnosticiran posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), koji se manifestirao, između ostalog, i kroz strah od povratka u Žepče.

Odbrana optuženog prigovorila je nalazu vještakinje, istaknuvši da je uopćen, te da ne daje odgovor na pitanje o posljedicama oštećenih u vezi s konkretnim događajem za koji se optuženom sudi. Međutim, Odbrana nije osporavala da su oštećeni oboljeli od PTSP-a.

Odbrana Adžića je predložila i saslušanje vještaka medicinske struke o zdravstvenom stanju optuženog, te dva svjedoka.

Suđenje se nastavlja 9. jula, kada je planirano da Tužilaštvo prezentuje svoje materijalne dokaze, te da se kao svjedok ispita optuženi.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English