Članak

Osigurati pravdu za seksualno zlostavljane

10. Juna 2014.00:00
Utorak, 10.06.2014 (11:30-13:00) - Predstavnici Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u BiH na samitu o zaustavljanju seksualnog nasilja počinjenog u ratu koji se održava u Londonu govorili su o statusu žrtava seksualnog zlostavljanja, kao i izazovima koji stoje pred novinarskom profesijom kada je u pitanju ova populacija.

This post is also available in: English

Predstavnici Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u BiH na samitu o zaustavljanju seksualnog nasilja počinjenog u ratu koji se održava u Londonu govorili su o statusu žrtava seksualnog zlostavljanja, kao i izazovima koji stoje pred novinarskom profesijom kada je u pitanju ova populacija.

Na prepunom panelu, na niz pitanja predstavnici BIRN-a BiH govorili su o iskustvima koja imaju kada su u pitanju žrtve seksualnog zlostavljanja, sa posebnim osvrtom na to kako one žive danas, te kako se, kao novinari, tokom svog posla nose sa traumama koje čuju direktno od žrtava u sudnici, kao i u izravnom kontaktu.

“Žrtve seksualnog zlostavljanja, kako žene tako i muškarci, u Bosni i Herecegovini žive na rubu egzistencije. Uskraćena su im, između ostalog, prava koja uključuju procesuiranje počinioca, koje nerijetko sreću na društvenim mrežama, a odgovorni su za traume sa kojima žrtve i danas žive”, kazala je Erna Mačkić, glavna urednica u BIRN BiH.

O važnosti Haškog tribunala kada su u pitanju žrtve seksualnog zlostavljanja iz Bosne i Hercegovine govorila je Nerma Jelačić, glasnogovornica te institucije, istaknuvši da su po prvi puta priče seksualno zlostavljanih ispričane u sudnicama ove institucije.

“Preko 60 posto slučajeva Haškog tribunala je imalo element silovanja. Žrtve seksualnog zlostavljanja ne žale što svjedoče, usprkos tome što kazne ne odgovaraju težini onoga što je urađeno”, kazala je Jelačić.

Predstavnike međunarodne zajednice, kao i mnogobrojne medije, posebno je zanimala odgovornost mirovnih snaga koje su bile prisutne tokom ratnog perioda u BiH. Jelačić je rekla da ne postoje predmeti u kojima su obuhvaćeni predstavnici mirovnih snaga, a koji se mogu povezati sa seksualnim zlostavljanjem.

Denis Džidić, zamjenik glavne urednice u BIRN-u BiH, naglasio je šutnju muškaraca koji su seksualno zlostavljani u BiH, dodavši da se stigma mora skinuti sa seksualnog zlostavljanja i društvo u BiH takve osobe ne smije smatrati krivima za ono što im je urađeno.

Na samitu, prisutnima se obratila Angelina Jolie, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija (UN), koja je kazala da se silovanje koristi kao oružje rata koje nema veze sa seksom, već sa poniženjem i torturom žrtava.

“Seksualno nasilje nije neizbježni dio rata. Mi smo kao međunarodna zajednica odgovorni što sada nema pravde za žrtve. To moramo zaustaviti”, rekla je Jolie.

Wiliam Hague, ministar vanjskih poslova Velike Britanije, koja organizuje samit o zaustavljanju seksualnog nasilja u ratu, kazao je kako se moraju ohrabriti mušakarci da kažu “da samo slab muškarac može silovati žene”.

Samit u Londonu će trajati od 10. do 13. juna, a prisustvuju mu predstavnici iz preko 120 zemalja. Cilj samita je da se podigne svijest o zaustavljanju seksualnog zlostavljanja u ratu, te promocija zajedničke deklaracije UN-a o ovom problemu.

    This post is also available in: English