Članak

Maltretiranje ranjenika u Žepču

3. Juna 2014.00:00
U nastavku suđenja Perici Adžiću iz Žepča, svjedok Semir Derlić izjavio je pred Kantonalnim sudom u Zenici da je 1993. godine optuženi maltretirao bolesne i ranjene u školi u Žepču.

This post is also available in: English

Derlić se prisjetio kada je Adžić, kojeg poznaje odranije, došao u školu koja je služila kao bolnica za ranjenike Armije BiH (ABiH) i povrijeđene civile bošnjačke nacionalnosti.

“Adžić je ušao i nas koji smo mogli da hodamo istjerao je napolje. Nermin Purak i Nasko Grabus su bili teški ranjenici, nisu mogli da ustanu. Naski je razbio infuziju nakon što mu je prislonio pištolj na trbuh i pitao ga gdje će ga upucati. Ovaj nije ni mogao ništa da kaže, samo je ječao”, ispričao je svjedok.

On je dodao da je Adžić pucao kroz prozor, a potom prišao Purku i, prislonivši mu pištolj, postavio mu isto pitanje.

“Pucao mu je u desno rame. Okrenuo se, došao do mene, a uz mene je stajalo jedno malo dijete s majkom, koja je bila ranjenik isto. Stavio mi je cijev na glavu i pitao: ‘Hoćeš da i tebi pucam?’ Ja sam šutio. Onda je spustio pištolj na dijete. Ja sam rekao da puca u mene. Odgovorio mi je da neće, jer mi je sinoć brata isprebijao”, prisjetio se Derlić.

Prema njegovim riječima, Adžić je onda viknuo: “Doktorice, vidi šta sam ti uradio”, i udaljio se, nakon čega je došla doktorica i ušli su da pomognu Purku.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedok Derlić je izjavio da je optuženi došao sam i da nikome drugom osim njemu i djetetu u hodniku nije prijetio.

Perica Adžić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je za učešće u maltretiranju ratnih zarobljenika smještenih u učionici Osnovne škole u Žepču u julu 1993. godine.

Doktorica Nadira Suljagić potvrdila je da je Nermin Purak, koji je inače bio teški ranjenik, tada ranjen u predjelu ramena prema glavi.

“Jedan od vojnika je rekao: ‘Evo imate još jednog ranjenika.’ Ne mogu se sjetiti njegovog lika. Tu sam bila izbjeglica i ne poznajem lokalno stanovništvo”, kazala je Suljagić. 

Medicinska sestra Sanela Porča je rekla da je vidjela optuženog, kojeg je poznavala iz škole, i još jednog vojnika HVO-a kada su ulazili u prostoriju u kojoj su bili ranjenici, i poslije kada su ih pozvali da pomognu ranjenom Nerminu Purku.

Suđenje se nastavlja 10. juna.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English