Članak

Odbijen Stankovićev zahtjev za povratak u Haag

22. Maja 2014.00:00
Predsjednik Haškog tribunala odbio je zahtjev Radovana Stankovića, osuđenog za zločine počinjene u Foči, da se presuda protiv njega ukine, a postupak vrati pred Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju.

This post is also available in: English

Stankovića je Sud BiH 2007. osudio na 20 godina zatvora za zločine počinjene u Foči, nakon što je njegov predmet prebačen bosanskohercegovačkom pravosuđu iz Haškog tribunala.  

Stanković je u januaru prošle godine podnio zahtjev Haškom tribunalu da se njegov predmet vrati Tribunalu u Haagu kako bi mu se “ponovno sudilo i utvrdila istina”, ali je Vijeće za ustupanje predmeta odbilo taj zahtjev.

Nakon što se žalio na ovu odluku, predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron odbio je njegovu žalbu istaknuvši da se odluka o ustupanju predmeta može povući samo prije donošenja pravosnažne presude, što nije slučaj u Stankovićevom slučaju.

Stanković, bivši pripadnik Miljevinskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen je krivim da je od augusta do oktobra 1992. učestvovao u silovanjima na području općine Foča.  

Nakon presude, u maju 2007. godine, pobjegao je iz fočanskog zatvora, ali je ponovno uhapšen u januaru 2012., i sada se nalazi na izdržavanju kazne u zatvoru u Foči.

Denis Džidić


This post is also available in: English