Članak

Hadrović optužuje svjedoke za lažne izjave

13. Maja 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kaknju, optuženi Vahid Hadrović je pred Kantonalnim sudom u Zenici kao lažne okarakterisao izjave svjedoka koji ga terete za ubistvo srpskog civila.

This post is also available in: English

“Mene je Tužilaštvo zvalo prvo kao svjedoka, a kasnije kao osumnjičenog, što me je iznenadilo jer nisam kriv i znam da me niko ne može dovesti u vezu s tim ubistvom”, kazao je optuženi.  

Hadrović, bivši policajac, i Fadil Dajić, nekadašnji pripadnik Armije BiH (ABiH), optuženi su da su 10. juna 1993. u naselju Plandište ubili civila Sekulu Poletana u okviru akcije oduzimanja naoružanja.  

“Ispred policijske stanice u Kaknju 9. juna 1993. postrojeno je 25 policajaca i upućeni smo u rejon Plandišta sa zadatkom da pretražimo teren radi pronalaska vojnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i naoružanja. Nismo našli ni vojnike ni naoružanje”, kazao je Hadrović.

Kako je on dodao, začuli su pucnje iz vatrenog oružja iz pravca gdje su pretpostavljali da se nalazi HVO, a potom su raspoređeni duž linije odbrane.

“Odatle smo mogli posmatrati kretanje hrvatskog življa u pravcu Kraljeve Sutjeske. Tada smo iza leđa začuli kraći rafal, dva do tri metka. Bili smo iznenađeni i uputili smo se u tom pravcu. Došao sam u blizinu kuće Sekule Poletana. Tu sam u polukrugu zatekao nekoliko kolega i dva vojna lica, od kojih je jedan bio Fadil Dajić zvani Dedo”, prisjetio se Hadrović.

On je precizirao da je Dajić bio najbliži Poletanu, čije tijelo je bilo u čučećem položaju, nagnuto u stranu.

“Bio je krvav u predjelu grudi i nisam vidio da li je još bio živ. Dedo je rekao: ‘Pucao je četnik’, a ja sam na to kazao: ‘Majku mu, nije on četnik.’(…) Dedo je ponovo pucao u Sekulu, dva do tri metka, i Sekula je pao na leđa. Ja sam na to viknuo: ‘Što ubi čovjeka’”, ispričao je Hadrović.

On je dodao da su svi bili zatečeni, te da smatra da ni sam Dajić nije očekivao da će se sve tako dogoditi.

Prema njegovom iskazu, sa dvojicom kolega koji su ga na suđenju teretili za učešće u ovom ubistvu ima narušene odnose odranije.

“Jasmin Mehinagić mi se sveti što sam bio član disciplinske komisije koja ga je proglasila krivim, zbog čega je ostao bez posla, a Ševal Aličković je bio zavidan što sam umjesto njega imenovan za pomoćnika komandira stanice nakon rata”, kazao je Hadrović.

On je naveo da je je brat ubijenog Sreto Poletan podlegao tim pričama i da ga zato sad tereti.

Sudsko vijeće je iz publike pozvalo Sretu Poletana radi suočenja sa optuženim.

Poletan je ostao pri svojoj izjavi ponavljajući: “Vahide, ubio si mi brata. Neka te bude stid i sram”, na što je Hadrović uzvratio da njega treba biti stid.

“Neka kaže Sreto kako je išao kod mog branitelja ranije da bi podnio prijavu protiv Dajića i Aličkovića zbog ubistva brata. Ja samo želim da odbranim svoju čast”, rekao je optuženi.

Tokom suočenja, sin Hadrovića je iz publike uputio pogrdne riječi, pitajući Sretu Poletana ko mu je ubio ženu, zbog čega ga je Vijeće odstranilo iz sudnice.

Suđenje se nastavlja 27. maja.

Dženana Sivac


This post is also available in: English